Ξεκίνησαν οι δοκιμές λειτουργικότητας στον διασυνδετήριου αγωγού IGB

Ξεκίνησαν οι δοκιμές λειτουργικότητας στον διασυνδετήριου αγωγού IGB
Παρασκευή, 10/06/2022 - 13:54

Ο αγωγός IGB, αναμένεται να αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη στην περιοχή, την ώρα που η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών

Στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσής του βρίσκεται ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB, αφού αυτές τις μέρες γίνεται η πλήρωσή του με ποσότητα αερίου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι δοκιμές λειτουργικότητας.

Ο Γιώργος Τασάκος, επικεφαλής του Τομέα Έργων Δικτύων της AVAX, μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ σημείωσε: «Την εβδομάδα που διανύουμε γίνεται, στον μετρητικό σταθμό της Στάρα Ζαγόρα, η πλήρωση του αγωγού με 40.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που θα χρειαστούν για να γίνουν οι δοκιμές λειτουργικότητας και την επόμενη Τρίτη θα αρχίσουν σταδιακά να μπαίνουν 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, που θα τρέξουν και θα γεμίσουν τον αγωγό».

«Αυτή η ποσότητα εισάγεται για να γίνουν οι τελευταίοι έλεγχοι στο σύστημα. Όταν ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία, πλέον ο αγωγός θα είναι έτοιμος για χρήση, για να μπορέσει να προχωρήσει σε εμπορική λειτουργία», συμπλήρωσε ο κ. Τασάκος, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με τις εξαγγελίες που έχουν γίνει, η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού είναι των προγραμματισμένη για τον Ιούλιο.

Παρά το γεγονός ότι η AVAX κλήθηκε να περατώσει το έργο μέσα σε συνθήκες πανδημίας, εξαιτίας της οποίας έπρεπε να υπερκεραστούν μια σειρά ζητημάτων, όπως τονίζει ο κ. Τασάκος «με πολλή προσπάθεια και πολύ αγώνα κατορθώσαμε και καλύψαμε τα όποια προβλήματα είχαν ανακύψει στην πορεία και έχουμε πετύχει τον στόχο».