Λογιστικά διαχωρισμένες οικονομικές καταστάσεις για τις καθετοποιημένες μονάδες ενέργειας προκρίνει η ΡΑΕ

Λογιστικά διαχωρισμένες οικονομικές καταστάσεις για τις καθετοποιημένες μονάδες ενέργειας προκρίνει η ΡΑΕ
Τετάρτη, 18/05/2022 - 07:40

Λογιστικό διαχωρισμό των καθετοποιημένων εταιρειών ενέργειας ώστε να είναι διακριτές οι δραστηριότητες τους θέτει η ΡΑΕ, η οποία μάλιστα παρέπεμψε το θέμα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού προκείμενου να διαπιστωθεί αν η πρακτική κάποιων παραγωγών να χρηματοδοτήσουν ειδικές επιδοτήσεις στη λιανική με τα κέρδη στη χονδρική τους είναι συμβατή με τους κανόνες υγιούς ανταγωνισμού.

Στο πόρισμα της ΡΑΕ- όπου αποτυπώθηκαν τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας- αναφέρεται ότι η Αρχή προκρίνει ως πλέον ρυθμιστικά ορθό οι δραστηριότητες των εταιρειών να λαμβάνονται υπόψη διακριτά. «Αυτό άλλωστε επιβάλλει η θεμελιώδης διάκριση των αγορών (χονδρική – λιανική) ώστε να αποφεύγονται στρεβλώσεις μέσω της υιοθέτησης στρατηγικών συμπεριφορών από τους καθετοποιημένους συμμετέχοντες, οι οποίοι επιχειρούν να διασφαλίσουν θέση ισχύος και στις δύο αγορές, «αξιοποιώντας» κατά περίπτωση το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της δραστηριοποίησής τους» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Αποκαλύπτει δε πώς η ίδια παρέπεμψε το θέμα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού- η οποία πρόσφατα έκανε «έφοδο» στα γραφεία των καθετοποιημένων εταιρειών ενέργειας-αναφέροντας χαρακτηριστικά: « Σε κάθε περίπτωση, η εξέταση της συμβατότητας με τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού (άρθρα 101 και 102 ΣΛΕΕ) της πρακτικής ορισμένων Παραγωγών που χρηματοδότησαν ειδικές επιδοτήσεις στη λιανική αγορά μέσω των κερδών τους εκ της χονδρικής πρόκειται να εξεταστεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατόπιν παραπομπής του εν λόγω ζητήματος από τη ΡΑΕ».

Τι ισχύει

Με βάση τα ισχύοντα, «οι Ολοκληρωμένες Επιχειρήσεις τηρούν χωριστούς λογαριασμούς για καθεμία από τις δραστηριότητες παραγωγής, μεταφοράς, διανομής, προμήθειας σε Επιλέγοντες Πελάτες και προμήθειας σε Μη Επιλέγοντες Πελάτες, καθώς και παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, όπως ακριβώς θα ήταν υποχρεωμένες να πράξουν αν οι δραστηριότητες αυτές ασκούνταν από διαφορετικές επιχειρήσεις, προκειμένου να αποφεύγονται οι διακρίσεις, οι σταυροειδείς επιδοτήσεις και οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Στους λογαριασμούς αυτούς πρέπει να αποσαφηνίζονται τα έσοδα που προέρχονται από το ιδιοκτησιακό καθεστώς Συστήματος Μεταφοράς και Δικτύου Διανομής. Οι επιχειρήσεις αυτές τηρούν ενοποιημένους λογαριασμούς για άλλες δραστηριότητες, που δεν εμπίπτουν στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι λογαριασμοί περιλαμβάνουν ισολογισμό και λογαριασμό αποτελεσμάτων
χρήσεως, για κάθε χωριστή δραστηριότητα.».

Όμως πέραν αυτού, ο νόμος προβλέπει ότι οι καθετοποιημένες εταιρίες ενέργειας υποχρεούνται στην δημοσίευση ισολογισμού και λογαριασμού αποτελεσμάτων χρήσεως, για κάθε χωριστή δραστηριότητα πράγμα που σημαίνει ότι πλέον τόσο η ΔΕΗ όσο και οι ιδιώτες καθετοποιημένοι παίκτες θα πρέπει να δημοσιεύουν ξεχωριστό ισολογισμό για την παραγωγή και για την προμήθεια ηλεκτρισμού