Σκρέκας για καύσιμα: Πρόστιμα σε όσους υπερβαίνουν το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

Σκρέκας για καύσιμα: Πρόστιμα σε όσους υπερβαίνουν το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους
Eurokinissi
Τρίτη, 23/04/2024 - 17:12

Για τις τιμές των καυσίμων και την συνεχή άνοδο που καταγράφουν μίλησε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας στο Πρώτο Πρόγραμμα, θυμίζοντας το πλαφόν που έχει τεθεί στο περιθώριο κέρδους στα πρατήρια.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα γίνονται έλεγχοι και ανά εβδομάδα ανακοινώνονται πρόστιμα σε εκείνα τα πρατήρια τα οποία υπερβαίνουν αυτό το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και δεν πρέπει κανείς να έχει κέρδος παραπάνω από ό,τι είχε το 2021.

«Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς τιμές αργού πετρελαίου, η Ελλάδα έχει πλήρη αδυναμία να διαμορφώσει τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου σε επίπεδο χρηματιστηρίων Ευρώπης ή Αμερικής. Από εκεί και πέρα εμείς συνεχίζουμε τους ελέγχους. Βεβαίως, η γεωπολιτική ρευστότητα είναι κάτι το οποίο εκ των πραγμάτων επηρεάζει τις τιμές των διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων, πρώτων υλών, είτε ορυκτών καυσίμων είτε μετάλλων.

Ελπίζουμε και όλοι προσευχόμαστε να σταματήσει αυτός ο πόλεμος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και στη γειτονιά μας, στην Ουκρανία» τόνισε ο κ. Σκρέκας, ενώ σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχουν μεταβολές, οι οποίες να είναι μεγάλες.

Ο υπουργός επισήμανε πως ο πληθωρισμός υποχωρεί και πως από 8,3% τον Ιανουάριο έχει βρεθεί πλέον στο 5%, ενώ εξήγησε γιατί δεν ισχύει πως είναι η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή χώρα στην ΕΕ.

«Ο πληθωρισμός έχει μία αποκλιμάκωση, η οποία τον τελευταίο έτος είναι χαμηλότερη από τις χώρες με τις οποίες συγκρίνεται. Άμα δούμε όμως την τετραετία από το 2019 μέχρι σήμερα, γιατί εκεί πρέπει να κάνουμε τη σύγκριση, δεν πρέπει να λέμε μόνο τον τελευταίο χρόνο, το τελευταίο εξάμηνο, πρέπει να βλέπουμε από το 2019 μέχρι σήμερα πως έχει κυμανθεί πληθωρισμός, θα δείτε ότι η Ελλάδα στον Γενικό Δείκτη έχει τον χαμηλότερο πληθωρισμό σε όλη την Ευρωζώνη και σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα έχουμε έναν πληθωρισμό που είναι στον μέσο όρο της Ευρώπης χαμηλότερος από Ισπανία, χαμηλότερος από Ιταλία και ίδιος περίπου με την Πορτογαλία. Επαναλαμβάνω, την πενταετία. (…) Στα τρόφιμα βλέπουμε ότι τους τελευταίους δύο μήνες στην Ελλάδα έχουμε μία αποκλιμάκωση πληθωρισμού της τάξης του 40%. Βεβαίως αυτό δεν είναι αρκετό, γιατί αυτός ο πληθωρισμός έρχεται και κάθεται πάνω στον πληθωρισμό που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Γι’ αυτό περιέγραψα πώς ξεκίνησε η κατάσταση από το 19. Σήμερα όμως, η κυβέρνηση προσπαθεί με τα μέτρα που έχει πάρει, να δει τις τιμές των προϊόντων αυτών να σταθεροποιούνται και σταδιακά να αποκλιμακώνονται» συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας.