Κουκουλόπουλος: Δέσμευση της Κυβέρνησης για την τηλεθέρμανση, καμία δέσμευση για το μέλλον του Ν. Κοζάνης

Κουκουλόπουλος: Δέσμευση της Κυβέρνησης για την τηλεθέρμανση, καμία δέσμευση για το μέλλον του Ν. Κοζάνης
Τρίτη, 21/11/2023 - 10:34

Τηρητή επίσημη δέσμευσητηςΚυβέρνησηςότι ητηλεθέρμανση Κοζάνης δεν θα επηρεαστεί,παρά τα όσα η ίδια η Κυβέρνηση έχει αναγράψειστο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που υπέβαλε στην Κομισιόν,κατάφερε να διασφαλίσειο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, και μάλισταμε τον πλέον θεσμικό τρόπο, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρασυζητήθηκε στο Κοινοβούλιο η Επίκαιρη Ερώτησηπου είχε καταθέσει, αναφορικά με τιςσυνέπειεςτου νέου ΕΣΕΚ στηνΚοζάνηκαι ευρύτερα στηΔυτική Μακεδονία. Εκ μέρους της Κυβέρνησης, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κα Σδούκου,προσήλθεστη Βουλή για να δώσει τις αναγκαίες απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα του Βουλευτή Κοζάνης, ο οποίος στην πρωτολογία τουδιεκδίκησε μετ’ επιτάσεως ρητή δέσμευσηγια την τηλεθέρμανση στο ν.Κοζάνης.

«Σήμεραδεν απαντάτε σε εμένα, αλλά σε εκατό χιλιάδες κατοίκουςτης Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας, οι οποίοιπεριμένουν εναγωνίωςτιςδεσμεύσειςσας για την τηλεθέρμανση» τόνισε ο Π. Κουκουλόπουλος, υπενθυμίζοντας πως «η τηλεθέρμανση Κοζάνης και Πτολεμαΐδας αποτελείτο μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργοπου έχει γίνει στη Χώρα με φορέα υλοποίησης τηνΤοπική Αυτοδιοίκηση.Η παρούσα αξία των επενδύσεων ξεπερνά τα400 εκατομμύριακαι το όφελος των καταναλωτών σε τριάντα χρόνια λειτουργίας αγγίζει τοένα δις. Αξιοσημείωτη, μεθεαματικάνούμερα, είναι ησυμβολήτου στοισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, αφούεξοικονομούμεεισαγόμενα καύσιμα, και ακόμα πιοεντυπωσιακάείναι ταθετικά περιβαλλοντικάαποτελέσματά του. Δεν έχει, λοιπόν,κανένας δικαίωμα να το απαξιώνει, όπως πράττει ηΚυβέρνηση εδώ και πενήντα μήνες,απόόταν ο Πρωθυπουργόςεξήγγειλε το χρονοδιάγραμμα τηςβίαιης απολιγνιτοποίησης. Σήμερα η τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας αντιμετωπίζεικενό χρηματοδότησης, για το οποίο ηΚυβέρνησηφέρει αποκλειστικά και μόνο τηνευθύνη, καθώς μεδική της υπαιτιότητακαθυστέρησε για 2,5 χρόνια η “Πτολεμαΐδα V”.Χειρότερηείναι η κατάσταση στην Κοζάνη, καθώς εδώ και πενήντα μήνες οιδιακοπές τείνουν να γίνουν κανόνας, ενώ για 26 ολόκληρα χρόνια δεν υπήρξε διακοπή παρά μονάχα γιαμία ημέρα. Το νέο ΕΣΕΚ πουεσείς καταθέσατε στις Βρυξέλλες, δίνειδραματικόχαρακτήρα σ’ αυτές τις ελλείψεις, αφού ορίζει, μεταξύ άλλων, “λουκέτο” στα τέλη του 2023 στις τέσσερις λιγνιτικές μονάδεςτου “Αγίου Δημητρίου” (I-IV)».

Απαντώντας, λοιπόν, ηαρμόδιος Υφυπουργός δήλωσε επί λέξειπως «oι κάτοικοι της Κοζάνης θα έχουν τηλεθέρμανση και αυτό το χειμώνα και θα έχουν τηλεθέρμανση για όσο χρόνο χρειάζεται, μέχρι να διασφαλιστεί η λειτουργία των τηλεθερμάνσεων και μετά την παύση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων. Αυτή τη δέσμευση να τη μεταφέρετε εκ μέρους της Κυβέρνησης στους συντοπίτες σας. Ο “Άγιος Δημήτριος” θα συνεχίσει φέτος να τροφοδοτεί αδιάλειπτα την Κοζάνη, είτε μέσω της μονάδας V είτε μέσω των άλλων μονάδων που χρειάζονται».

«Εάνδεν εννοείτε αυτά που γράφετεστο ΕΣΕΚ είναιδικό σας ζήτημα. Εγώθεσμικά επέλεξατηναμεσότητατηνΕπίκαιρης Ερώτησηςακριβώς για να υπάρξει με τονπλέον επίσημο τρόπο αυτή η δέσμευση», σχολίασε ο Π. Κουκουλόπουλος.

Περαιτέρω στο πλαίσιο τηςδευτερολογίαςτου,ανέδειξε γενικότερατιςεπιπτώσεις του ΕΣΕΚ στη Δυτική Μακεδονία.Για να καταστείκατανοητή η συμμετοχή του λιγνίτη στο ΑΕΠ του ν. Κοζάνης, ανέφερε ωςισοδύναμο παράδειγμα το ΑΕΠ της Κρήτηςκαιπως θα ήταν αυτό χωρίςτουρισμό, πρωτογενή τομέα, εμπόριο χονδρικής και λιανικής, εστίαση, μεταφορές, αποθήκευση, χωρίς πάσης φύσεως δημόσιες υπηρεσίες. «Δεν έχουμεκαμία αντίρρηση για την ενεργειακή μετάβαση. Εμείς άλλωστεεδώ και χρόνια μιλάμε για την Ενεργειακή Δημοκρατία,μεεμβληματική περιοχή εκκίνησήςτης την Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και εν γένει τηΔυτική Μακεδονίακαισημαντικό όφελος για τους κατοίκους. Δεν έχετε πράξειτίποτα,ηΕνεργειακή Δημοκρατία αναζητείται, “δωρίσατε” τον ηλεκτρικό χώρο σε πέντε εταιρείεςκαι ο ν. Κοζάνης αποτελεί “πρίζα” για φωτοβολταϊκά, με ελάχιστο όφελος στην περίοδο κατασκευής και μηδενικό απ’ την ώρα που λειτουργούν. Με το νέο ΕΣΕΚ, ακόμα και εάν οι επίμαχες μονάδες λειτουργούν αποσπασματικά για την τηλεθέρμανση,αφαιρείτε τον ελάχιστο χρόνοπου έχει η περιοχή γιανα προετοιμάσειτο μέλλοντης», τόνισε στο πέρας της τοποθέτησής του ο Βουλευτής Κοζάνης.

Τελευταία τροποποίηση στις 21/11/2023 - 10:47