Μ. Ζαμπάρας: Ζούμε στην χώρα με το ακριβότερο ρεύμα και τα μεγαλύτερα υπερκέρδη στις εταιρείες ενέργειας

Μ. Ζαμπάρας: Ζούμε στην χώρα με το ακριβότερο ρεύμα και τα μεγαλύτερα υπερκέρδη στις εταιρείες ενέργειας
Παρασκευή, 10/11/2023 - 10:47

Σημεία της ομιλίας του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Ολομέλεια της Βουλής για την Ενσωμάτωση Οδηγίας σχετικά με την δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογίας, και συγκεκριμένα για το άρθρο 17 που αφορά ρυθμίσεις στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας

Μέσω του εν λόγω άρθρου το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας νομοθετεί τα χρωματιστά τιμολόγια στο ρεύμα από τα οποία θα πρέπει ο καταναλωτής να επιλέξει σε ποια από όλα θα ενταχθεί. Ο Υπουργός ανέλυσε τον περίπλοκο τρόπο με τον οποίο θα ρυθμίζονται τα τιμολόγια και υπερασπίστηκε την ωφέλεια των καταναλωτών από το συγκεκριμένο άρθρο χωρίς βέβαια να αναφερθεί στις έντονες αντιρρήσεις που εξέφρασαν όλοι ανεξαιρέτως οι φορείς καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Βουλευτής Μ. Ζαμπάρας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαλεί την Ελλάδα, με αιτιολογημένη γνώμη στις 18.10.2023, επειδή δεν έχει ενσωματώσει πλήρως προβλέψεις της Οδηγίας 2019/944 που αφορά τη δημιουργία ανταγωνιστικών, επικεντρωμένων στον καταναλωτή, δίκαιων και διαφανών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας

Η κυβέρνηση όφειλε να είχε ενσωματώσει την εν λόγω Οδηγία έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να προβεί στην πλήρη ενσωμάτωση, αλλιώς θα παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια ακόμη φορά, και ανέφερε: «Προφανώς δεν σας ενδιαφέρει ούτε η δίκαια και διαφανής αγορά αλλά ούτε η επικέντρωση στον καταναλωτή. Κανείς καταναλωτής δεν μπορεί να βγάλει άκρη με αυτές τις ασυνάρτητες και δαιδαλώδης κινήσεις και μάλλον ο σκοπός σας είναι αυτός ακριβώς, να μην μπορεί κανείς καταναλωτής να γνωρίζει σε ποιο τιμολόγιο θα εμπίπτει εκτός και αν κατέχει διδακτορικό στην ενέργεια».

Στην συνέχεια ο Βουλευτής αναφέρθηκε στις δηλώσεις της κυβέρνησης ότι έχει ανοίξει ο ανταγωνισμός και θα πέσουν οι τιμές ρεύματος: «Από την στιγμή που άνοιξε η αγορά και σε άλλους παρόχους πέραν της ΔΕΗ, όχι απλά δεν έχουν πέσει οι τιμές αλλά κάθε μήνα αυξάνονται. Τι θα γίνει την αρχή του έτους που θα έχει καταργηθεί η επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής; Ήδη για τον Νοέμβριο μιλάμε για 10-20% αυξήσεις. Οι αυξήσεις το 2022 που δεν υπήρχε η ρήτρα αναπροσαρμογής έφτασε το 50 με 60% για ένα μέσο νοικοκυριό!».

Όσο αφορά την επιλογή της κυβέρνησης να μην πατάξει την αισχροκέρδεια στον τομέα της ενέργειας ο βουλευτής τόνισε: «Από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας πόσα έχετε λάβει; Από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων πόσα κέρδη έχετε λάβει; Μιλάμε για δισεκατομμύρια υπερκέρδη. Τρία δις ήταν τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων το 2022 και από αυτά θα παίρνατε το 90% όπως λέγατε. Τι πήρατε; Τον χαμηλότερο συντελεστή που επιτρέπει η ΕΕ, δηλαδή φορολόγηση με το 33%. Και αυτό για ένα μόνο έτος και όχι για δύο που είχατε δικαίωμα να κάνετε».

Τέλος κλείνοντας ο Βουλευτής ανέφερε: «Επί ΣΥΡΙΖΑ και το ξέρετε πολύ καλά 4 χρόνια δεν υπήρξε ούτε ένα ευρώ αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος. Ούτε ένα ευρώ! Τον τελευταίο χρόνο οι λογαριασμοί ενέργειας είχαν 50-60% αυξήσεις!!!! Κάντε την σύγκριση. Μηδέν ευρώ με εμάς και 50% με εσάς. Μόνο για τον Νοέμβριο θα υπάρξουν αυξήσεις της τάξης των 10 με 20%. Δεν τα λέμε εμείς αυτά, τα στοιχεία τα λένε. Το φυσικό αέριο μόνο πήγε από 1 ευρώ στο 1,45 μόνο αυτή την εβδομάδα!!! Και δεν κάνατε τίποτα για να ανασταλεί το τέλος διέλευσης από την Βουλγαρία. Όλες οι άλλες χώρες έκαναν. Έχουμε την πιο ακριβή τιμή ρεύματος στην Ευρώπη και τα μεγαλύτερα υπερκέρδη στις εταιρείες ενέργειας».