Φάμελλος: 2,6 δισ. ευρώ τα υπερκέρδη των δύο διυλιστηρίων της χώρας το 2022

Φάμελλος: 2,6 δισ. ευρώ τα υπερκέρδη των δύο διυλιστηρίων της χώρας το 2022
Τετάρτη, 31/05/2023 - 09:28

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανασυντάσσεται ταχύτατα για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου με στόχο την ανατροπή των συσχετισμών προς όφελος των συμφερόντων και των αναγκών της κοινωνίας. Αναδεικνύουμε με όλα τα μέσα μια συγκεκριμένη πρόταση για την προοδευτική διέξοδο, για μια καλύτερη ζωή, για μια ισχυρότερη πολιτεία και για μια καλύτερη Ελλάδα», σημείωσε ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» 105,5 FM και τους δημοσιογράφους Β. Κεχαγιά και Ν. Σβέρκο.

Ο Σ.Φάμελλος επεσήμανε ότι στις επόμενες εκλογές οι πολίτες καλούνται να τοποθετηθούν με ποια πολιτική και με ποια κυβέρνηση θα έχουν καλύτερη ζωή, πώς η Ελλάδα θα είναι καλύτερη. Αυτή η συζήτηση αφορά φυσικά και το πώς θα έχουμε καλύτερους μισθούς, το πώς θα έχουμε μικρότερο κόστος παραγωγής και πώς θα καταπολεμηθούν η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια, το πώς θα επιβιώσουν και θα αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις, πώς θα διαχειριστούμε το θέμα των επιτοκίων και των καυσίμων, για το πώς θα έχουμε καλύτερη παιδεία και υγεία. «Δεν αγνοούμε το πολύ κακό αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου και την επιλογή των πολιτών όπως εκφράστηκε στην κάλπη. Όμως θα μιλήσουμε με την κοινωνία και θα επικοινωνήσουμε το πρόγραμμά μας πολύ δυναμικά, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι η προοδευτική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες», επεσήμανε, τονίζοντας ότι γίνεται μια πολύ εντατική προσπάθεια τόσο κεντρικά όσο και σε τοπικό επίπεδο, μέσω των νομαρχιακών επιτροπών και των οργανώσεων μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε όλη την Ελλάδα.

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε διεξοδικά και στο ζήτημα του κόστους και της χρηματοδότησης των μέτρων που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, αλλά και η αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και το σπάσιμο των καρτέλ. «Μεγάλο μέρος από τα χρήματα του κόστους του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αντιστοιχεί στη φορολόγηση των υπερκερδών λίγων ομίλων. Απέναντι στα υπερκέρδη ο κ. Μητσοτάκης έχει υποχωρήσει ακόμη και σε σχέση με τις ευρωπαϊκές προτάσεις, και έχει φροντίσει η έκτακτη φορολόγηση να είναι η ελάχιστη δυνατή. Υπάρχουν όμιλοι που παρουσιάζουν ακραία αισχροκέρδεια εν μέσω κρίσης, την οποία πλήρωσε και εξακολουθεί να πληρώνει όλη η κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας με πραγματικά παραδείγματα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε αρχικά στις τράπεζες: «Μόνο το 2022, οι τράπεζες κατέγραψαν 3,7 δισ. ευρώ καθαρά κέρδη, και ήδη για το α’ τετράμηνο του 2023 υπάρχουν 1 δισ. ευρώ κέρδη λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Αυτό αφορά τους πάντες: στεγαστικά δάνεια και επιχειρηματικά δάνεια. Όλοι δουλεύουν για να πληρώνουν αυξημένες δόσεις, χωρίς αυξημένο εισόδημα και πρακτικά με ελάχιστες διευκολύνσεις ή εκπτώσεις, με την ανοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι επιλογές της ΝΔ έχουν κάνει τις ελληνικές τράπεζες πρωταθλήτριες κερδών στην Ευρώπη αλλά αυτό φέρνει λουκέτα στην πραγματική οικονομία», επεσήμανε.

Επιπλέον, ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών: «Τα δύο διυλιστήρια της χώρας το 2022 είχαν 3 δισ. ευρώ κέρδη, εκ των οποίων προκύπτει ότι τα 2,6 δισ. ευρώ αποτελούν υπερκέρδη βάσει της μεθοδολογίας υπολογισμού που έχει θεσπιστεί ευρωπαϊκά. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν τα φορολόγησε ακόμη, και μάλιστα προβλέπεται ότι θα το κάνει από τον Ιούλιο και με χαμηλό συντελεστή. Ακόμα και το πολυδιαφημισμένο market pass έχει στην πραγματικότητα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τα αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ που οφείλονται στο ράλι ακρίβειας που πληρώνουν οι πολίτες», σημείωσε. Τόνισε επίσης ότι αντίστοιχα και στο ρεύμα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε πλάτη, μαγείρεψε και απέκρυψε υπερκέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ: «Με βάση τα στοιχεία της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει εκτιμήσει τα υπερκέρδη στο ρεύμα το τελευταίο 18μηνο σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, η κυβέρνηση έχει εισπράξει μόλις 340 εκατ. ευρώ περίπου, δηλαδή πολύ λιγότερο από το 90% που είχε υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του επεσήμαινε τα υπερκέρδη. Τα υπόλοιπα «μαγειρεύτηκαν» νομοθετικά ή ανεστάλη η φορολόγησή τους, και μάλιστα η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέκρυψε από τη Βουλή και την τελική έκθεση υπολογισμών της ΡΑΕ, παρά την επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», υπενθύμισε.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Σ.Φάμελλος επανήλθε στο επίδικο των νέων εκλογών της 25ης Ιουνίου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να δώσει ξεκάθαρη εικόνα για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και για το πώς θα πάμε καλύτερα. Οφείλουμε να δείξουμε και να επικοινωνήσουμε ότι εμείς είμαστε εδώ για να προασπίσουμε τα συμφέροντα της κοινωνίας, για να ζούμε καλύτερα, για να υπάρχει περισσότερη δημοκρατία, ασφάλεια, καλύτερη παιδεία, καλύτερη υγεία, περισσότερη δικαιοσύνη. Και η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν εξασφαλίζουν ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα γιατί έχει ήδη δείξει δείγματα γραφής. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μπορεί να δώσει στήριγμα στην κοινωνία και στην οικονομία γιατί δεν έχει δεσμεύσεις σε συμφέροντα και έχει καθαρή πολιτική πρόταση», κατέληξε.