Ν. Χριστοδουλίδης: Στόχος μας η δημιουργία συνεργειών για το φυσικό αέριο

Δευτέρα, 29/05/2023 - 08:08

Σε δύο κατευθύνσεις η πολιτκική της Κύπρου: Η πρώτη αφορά στην εσωτερική αγορά της Κύπρου, για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ηλεκτρισμού και η δεύτερη, στην αξιοποίηση της συγκυρίας αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στα πλαίσια της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν συνέργειες σε σχέση με την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών της Κύπρου στα ενεργειακά, καθώς και η αξιοποίηση της προσπάθειας της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στους δημοσιογράφους μετά το μνημόσυνο του ήρωα Μιχάλη Ολυμπίου, στα Λύμπια.

Ερωτηθείς αν προχωράει το θέμα αξιοποίησης του φυσικού αερίου στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είχα πρόσφατα συνάντηση με τα στελέχη της Chevron και αύριο θα πραγματοποιηθεί συγκεκριμένο εργαστήρι όπου θα αναπτύξουμε τις θέσεις και προσεγγίσεις μας. Ο στόχος μας είναι να δημιουργηθούν συνέργειες με δύο βασικά δεδομένα. Το πρώτο αφορά την εσωτερική αγορά της Κύπρου, για να αντιμετωπίσουμε το θέμα που προκύπτει με το υψηλό κόστος ηλεκτρισμού και το δεύτερο, να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. 'Αρα, κινούμαστε σε αυτές τις δύο κατευθύνσεις, έχουμε ξεκάθαρο και συγκεκριμένο προσανατολισμό, αλλά και στρατηγική. Συζητήσαμε και στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ, πολύ σύντομα θα δημοσιοποιηθούν και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και ένας οδικός χάρτης, για το πώς φτάνουμε στον στόχο που προανέφερα, για εσωτερική αγορά και αξιοποίηση για την ΕΕ».