Φυσικό αέριο: Αισιοδοξία για λύση με το πλαφόν στις 19 Δεκεμβρίου

Φυσικό αέριο: Αισιοδοξία για λύση με το πλαφόν στις 19 Δεκεμβρίου
Παρασκευή, 16/12/2022 - 07:10

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως υπάρχει καθολική κατανόηση πως δεν μπορεί να κλείσει ο χρόνος και να παραπεμφθεί το θέμα στο μέλλον.

Εναρμονισμένη με τις ελληνικές επιδιώξεις, εκτιμά ότι θα είναι η ευρωπαϊκή απόφαση σχετικά με την επιβολή πλαφόν στην τιμή του Ρωσικού αερίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι την προσεχή Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου το θέμα θα διευθετηθεί από τους υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε., όπως ζήτησε εξάλλλου και ο ίδιος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επεσήμανε πως υπάρχει καθολική κατανόηση πως δεν μπορεί να κλείσει ο χρόνος και να παραπεμφθεί το θέμα στο μέλλον.

Ερωτηθείς για την μεθαυριανή ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό, ο κ. Μητσοτάκης, αφού ξεκαθάρισε πως ο ίδιος εμφανίζεται συνεπής ως προς τη δέσμευσή του για την εξάντληση της 4ετίας, τόνισε ότι θα προδιαγράψει το όραμά του για την επόμενη 4ετία, επιμένοντας ότι οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν τα σχέδια των κομμάτων.

Σε ερώτηση για την τουρκική αντίδραση στην αιγυπτιακή πρωτοβουλία να οριοθετήσει μονομερώς την ΑΟΖ με τη Λιβύη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν οριοθετήσει μερικώς τις μεταξύ τους θαλάσσιες ζώνες, μία συμφωνία, που, όπως είπε, είναι συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο και είναι αναγνωρισμένη από όλους, εν αντιθέσει με το τουρκολιβυικό μνημόνιο, που όλοι το θεωρούν άκυρο.

Τέλος, ερωτηθείς για τον αμερικανικό νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι δεν μπορούμε να μένουμε ακίνητοι και να παρακολουθούμε τις ευρωπαϊκές εταιρείες να μετακινούνται στις ΗΠΑ. Γνωστοποίησε δε, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε εντολή στην Κομισιόν να έλθει έως τα τέλη Ιανουαρίου με προτάσεις. «Εάν δεν κινηθούμε γρήγορα, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το πρόβλημα της ευρωπαϊκής αποβιομηχανοποίησης. Επιμένω ότι πρέπει να αυξήσουμε την ευρωπαϊκή αντίδραση, δηλαδή να βάλουμε και άλλα λεφτά στο τραπέζι».