Θολό τοπίο για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα - Η δήλωση Μητσοτάκη

Θολό τοπίο για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα - Η δήλωση Μητσοτάκη
Πέμπτη, 24/11/2022 - 11:50

Θολό τοπίο δημιουργείται και πάλι από δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Πάτρα χθες, έστειλε μήνυμα ότι εξορύξεις πετρελαίου δεν θα γίνουν στη χώρα μας, πριμοδοτώντας αποκλειστικά τις έρευνες για φυσικό αέριο.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ο πρωθυπουργός στην αχαϊκή πρωτεύουσα, ερωτηθείς από δημοσιογράφο της εφημερίδας Πρωινή Ηλείας για το αν θα αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Κατάκολο, αν διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος και ο τουρισμός, ήταν κατηγορηματικός:

«Έχω επιφυλάξεις για το ζήτημα του Κατάκολου. Και έχω επιφυλάξεις διότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση καμία εξόρυξη που να αφορά πετρέλαιο να μπορεί να θέσει, εν δυνάμει, σε κίνδυνο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Γι’ αυτό κι αυτή τη στιγμή οι έρευνες που προχωράμε είναι σε πολύ πιο βαθιά νερά και αφορούν στο φυσικό αέριο».

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το Κατάκολο, προκρίνοντας έρευνες μόνο για φυσικό αέριο και σε θαλάσσιες περιοχές αρκετά μακριά από τις παραλίες.

Όσον αφορά τον EastMed επανέλαβε τη στήριξη του εγχειρήματος, επισημαίνοντας ότι βραχυπρόθεσμα η κυβέρνηση επενδύει στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

«Για τονEastMedδεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο πέραν του ότι στηρίζουμε το πρότζεκτ, αλλά η αγορά τελικά θα κρίνει αν ο καλύτερος τρόπος μεταφοράς φυσικού αερίου από την AνατολικήMεσόγειο προς την Ευρώπη είναι ένας αγωγός ή άλλοι τρόποι. Σε πρώτη φάση, αυτό το οποίο κάνουμε είναι να επενδύουμε στο LNG, δημιουργώντας υποδομές έτσι ώστε να μεταφέρουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ένα κομμάτι του μάλιστα μπορεί να παράγεται και στην Ανατολική Μεσόγειο στην Κύπρο, στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο. Υπάρχουν ελληνικές εταιρείες μάλιστα οι οποίες εμπλέκονται σε αυτές τις εξορύξεις και να γίνουμε ένα κέντρο υποδοχής LNG όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τα Βαλκάνια για την κεντρική Ευρώπη γιατί όχι και για την Ουκρανία», σχολίασε.