Κ. Σκρέκας: Τροπολογία για φορολόγηση των υπερκερδών και στον κλάδο της προμήθειας ενέργειας

Κ. Σκρέκας: Τροπολογία για φορολόγηση των υπερκερδών και στον κλάδο της προμήθειας ενέργειας
Τετάρτη, 26/10/2022 - 14:57

Την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα, θα κατατεθεί τροπολογία και υπουργική απόφαση στη Βουλή, που θα φορολογεί τα υπερέσοδα που θα δημιουργηθούν στον κλάδο της προμήθειας, για το ενδεκάμηνο μέχρι τον Νοέμβριο.

Σε παρέμβασή του στην ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο Kώστας Σκρέκας προανήγγειλε ότι την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα, θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή, και υπουργική απόφαση, που θα φορολογεί τα υπερέσοδα που θα δημιουργηθούν στον κλάδο της προμήθειας, για το ενδεκάμηνο μέχρι τον Νοέμβριο. Όπως επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει δημιουργηθεί από την κυβέρνηση μηχανισμός φορολόγησης υπερκερδών στην παραγωγή, (και τώρα) «ερχόμαστε και κλείνουμε και το παράθυρο στην προμήθεια».

Ο κ. Σκρέκας είπε επίσης ότι μέχρι τώρα «έχουμε εισπράξει πάνω από 2,2 δισ. ευρώ», ενώ αναφερόμενος σε έρευνα για τα υπερκέρδη που έχουν φορολογήσει άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και υπγράμμισε οτι μετα έως τώρα στοιχεία, φαίνεται ότι «η Ελλάδα έχει φορολογήσει τα περισσότερα υπερέσοδα». «Θα ζητήσουμε από τη ΡΑΕ να εξετάσει, για όλα τα 27 κράτη-μέλη, τι έχουν ανακτήσει από υπερέσοδα», προσέθεσε ο υπουργός.

Τέλος, αναφερόμενος στην πρόσφατη κυβερνητική ανακοίνωση για μηχανισμό φορολόγησης υπερεσόδων και στον κλάδο της προμήθειας ενέργειας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, τόνισε: «Δεν θα επιτρέψουμε την αισχροκέρδεια να απειλήσει την κοινωνία».

Τελευταία τροποποίηση στις 26/10/2022 - 15:43