Τσίπρας: Δεκάρα τσακιστή δεν έχετε πάρει από τα υπερκέρδη οκτώ μήνες τώρα

Τσίπρας: Δεκάρα τσακιστή δεν έχετε πάρει από τα υπερκέρδη οκτώ μήνες τώρα
Παρασκευή, 14/10/2022 - 12:20

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Παρασκευής (14/10) η συζήτηση στην Ολομέλεια για την ακρίβεια στο πλαίσιο ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην «Ώρα του Πρωθυπουργού».

O Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τη συζήτηση χαρακτήρισε το θέμα της ακρίβειας το πιο φλέγον της εποχής κάνοντας λόγο για «ακρίβεια Μητσοτάκη» υποστηρίζοντας ότι αυτό συμβαίνει «γιατί είστε ο πιο ακατάλληλος να την καταλάβετε και τι σημαίνουν οι επιπτώσεις της. Να νιώσετε» τι μπορεί να σημαίνει μια οικογένεια που ζει με μηνιαίο εισόδημα 700 ευρώ να χρειάζεται δυο κατώτατους μισθούς για να πληρώσει το ρεύμα, τι μπορεί να σημαίνει για μια οικογένεια με δυο εργαζόμενους να μη μπορεί να βγάλει τα μέσα του μήνα, τι μπορεί να σημαίνει για μια μάνα να σκέφτεται να κόψει το φροντιστήριο του παιδιού που δίνει πανελλαδικές για να μπορεί να αγοράσει τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ, τι μπορεί να σημαίνει για έναν πατέρα να σκέφτεται ότι φέτος δε θα μπορεί να πληρώσει το φυσικό αέριο για τη θέρμανση ή για έναν κτηνοτρόφο, που ένα γέμισμα στο ρεζερβουάρ του αγροτικού ισοδυναμεί με όσα θα βγάλει αν πουλήσει πάνω από 140 κιλά γάλα».

«Το θέμα της ακρίβειας έχει πάρει πια ανεξέλεγκτες διαστάσεις και αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στη χώρα μας, εδώ και πολλούς μήνες, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης δεν μπορούν πια να κρυφτούν με την «προπαγάνδα» της, ότι πολύ μεγάλο μέρος της ακρίβειας δεν οφείλεται στη διεθνή συγκυρία, αλλά στις δικές της επιλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό: «Αφού είστε σίγουρος για το προβάδισμα των δημοσκοπήσεων προκηρύξτε εκλογές να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος. Προκηρύξτε εκλογές, η δημοκρατία θα νικήσει την αλαζονία, η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της ξανά», τονίζοντας πως «η πολιτική αλλαγή και μια προοδευτική κυβέρνηση είναι πλέον ζήτημα υπαρξιακό για τη κοινωνική πλειοψηφία».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως δεν φταίει η διεθνής συγκυρία για τις αρνητικές μας πρωτιές στην οικονομία και στην πανδημία: «Φταίει ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει πρωθυπουργό δύο σε ένα: Που συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος και κυβερνάει σαν Θάτσερ. Μοναδικός συνδυασμός αυταρχισμού και νεοφιλελευθερισμού».
Και πρόσθεσε: «Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι ο ενεργειακός πληθωρισμός, από Μάη 21 εώς Μάη 22, στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 62%. 23 μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η εξήγηση είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν γιατί έγνοια σας δεν είναι η σταθερότητα η κοινωνική και η οικονομική αλλά η σταθερότητα της υψηλής κερδοφορίας των funds και των καρτέλ στην ενέργεια. Εν μέσω της κρίσης, αντί να είστε προστάτης της κοινωνικής συνοχής, γίνατε ο προστάτης των καρτέλ και ο φύλακας-άγγελος της αισχροκέρδειας. Και χρίσατε τη ΔΕΗ, από εγγυητή της κοινής ωφέλειας και της ενεργειακής ασφάλειας, σε πρωταγωνιστή και οδηγό της κούρσας της αισχροκέρδειας στην ηλεκτρική ενέργεια».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρωθυπουργό για το τσουνάμι ακρίβειας που σαρώνει την ελληνική κοινωνία. «Η Ελλάδα που αφήνετε πίσω σας, δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που προπαγανδίζετε. Και εσείς καμία σχέση με αυτό που καμώνεστε ότι είστε, δηλαδή με εγγυητή της σταθερότητας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της ομιλίας του.
«Διότι το μόνο που σταθερά συμβαίνει τα χρόνια που κυβερνάτε, είναι: Η ζωή των πολιτών να επιδεινώνεται. Το κόστος διαβίωσης να αυξάνεται. Τα κέρδη μιας κρατικοδίαιτης ελίτ να εκτοξεύονται. Το κράτος να αποψιλώνεται από την υποχρέωση του να προστατεύει και να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική συνοχή. Και όλα αυτά που σταθερά συμβαίνουν δεν έχουν καμία σχέση με σταθερότητα. Γιατί σήμερα στη χώρα οι ανισότητες βαθαίνουν και ο κίνδυνος φτώχειας αυξάνεται ραγδαία» πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ελπίζω να μην επιχειρήσετε να διαψεύσετε την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat. Αλλά ξέρω, θα πείτε πάλι “δε φταίω εγώ, φταίει ο πόλεμος”. Παλιότερα για τους θανάτους, έφταιγε μόνο η πανδημία. Για τις υποκλοπές ο ανιψιός σας. Πάντα κάποιος άλλος θα φταίει, εσείς ποτέ» κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η ακρίβεια έχει το όνομά σας και γιατί είστε ο πιο ακατάλληλος για να την κατανοήσετε. Να συναισθανθείτε τις επιπτώσεις της» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Και συνέχισε λέγοντας: «Να κατανοήσετε και να νιώσετε, τι μπορεί να σημαίνει για παράδειγμα, μια οικογένεια που ζει με το μηνιαίο εισόδημα του κατώτατου μισθού των 700 ευρώ, να χρειάζεται δυο μισθούς σε ετήσια βάση για να πληρώσει το ρεύμα. Τι μπορεί να σημαίνει για μια μάνα να σκέφτεται να κόψει το φροντιστήριο του παιδιού που δίνει πανελλαδικές γιατί δε μπορεί να αγοράσει τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ. Τι μπορεί να σημαίνει για έναν πατέρα να σκέφτεται ότι φέτος δε θα μπορεί να πληρώσει το φυσικό αέριο για τη θέρμανση. Ή για έναν κτηνοτρόφο, που ένα γέμισμα στο ρεζερβουάρ του αγροτικού ισοδυναμεί με όσα θα βγάλει αν πουλήσει πάνω από 140 κιλά γάλα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για προσχηματική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, αφού εν τέλει πολλαπλασιάστηκε, σύμφωνα με τη ΡΑΕ. «Δεκάρα τσακιστή δεν έχετε πάρει από τα υπερκέρδη οκτώ μήνες τώρα. Και ούτε θα πάρετε. Γιατί το σχέδιό σας είναι να τα παίρνετε από τους πολλούς που έχετε λεηλατήσει. Δεν επιδοτείτε το νοικοκυριό ή την επιχείρηση που πασχίζει να τα βγάλει πέρα. Επιδοτείτε την αισχροκέρδεια και τα καρτέλ. Βάζοντας το χέρι στην τσέπη κάθε φορολογούμενου. Διατηρώντας υψηλούς τους φόρους σε καύσιμα και ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα. Τους λεηλατείτε. Και μετά τους δίνετε μια επιδότηση πολύ μικρότερη από όσο έχουν χάσει, για να πληρώνουν τους λογαριασμούς ώστε να μη χάνουν ούτε ευρώ τα καρτέλ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην αύξηση του πληθωρισμού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως το «καλάθι της νοικοκυράς» έχει μετατραπεί σε «καλάθι του εμπαιγμού». Όπως είπε «δεν περιλαμβάνει προϊόντα στα οποία θα παγώσουν οι τιμές, αλλά προϊόντα στα οποία “οι αυξήσεις θα είναι ανεκτές”. Φαίνεται έχετε ξεχάσει όλα τα άλλα νούμερα και εντοπίζετε την ακρίβεια στα μακαρόνια νούμερο έξι. Έχετε ξεχάσει το νούμερο της τιμής της βενζίνης, του πετρελαίου, το νούμερο της τιμής του ρεύματος, το νούμερο του πληθωρισμού, το νούμερο της αμοιβής του κ. Στάσση και των golden boys σας στις ΔΕΚΟ, το νούμερο των απευθείας αναθέσεων. Και βέβαια έχετε ξεχάσει τα νούμερα της αισχροκέρδειας στα καύσιμα. Αποφασίσατε να άρετε την επιδότηση στο diesel. Και πλέον, το diesel κίνησης είναι πιο ακριβό από την αμόλυβδη» σημείωσε χαρακτηριστικά.