Πέρκα: Για την αντιμετώπιση των κρίσεων απαιτείται δημόσια παρέμβαση και ισχυρός ρόλος του κράτους

Πέρκα: Για την αντιμετώπιση των κρίσεων απαιτείται δημόσια παρέμβαση και ισχυρός ρόλος του κράτους
Δευτέρα, 10/10/2022 - 11:45

Όσο και να ωραιοποιείται και να παρουσιάζεται μια εικονική πραγματικότητα, δεν κρύβεται ότι η κυβέρνηση δεν κάνει ό,τι μπορεί. Δεν στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Στηρίζει μεγάλα συμφέροντα, γνωστά και λίγα και διαρκώς, με τις πολιτικές που εφαρμόζει.

Έχουμε καταθέσει πακέτο προτάσεων, βλέπουμε όμως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 ότι η κυβέρνηση ακόμα εμμένει και επιδοτεί την αισχροκέρδεια. Είμαστε η προτελευταία χώρα στην αγοραστική δύναμη των πολιτών, ανέφερε η Π. Πέρκα, Βουλευτής Φλώρινας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μιλώντας στο MEGA.

Η κ. Πέρκα σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν οι προτάσεις της αντιπολίτευσης για την ενεργειακή κρίση είναι υπερβολικές, απάντησε: «Η πραγματικότητα και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Βλέπουμε πως φτωχοποιείται -και αυτό είναι μετρήσιμο- η ελληνική κοινωνία και οι επιχειρήσεις. Οι προτάσεις μας είναι πλήρως κοστολογημένες και να σημειώσουμε ότι κανένας αρμόδιος φορέας δεν τις αμφισβήτησε. Για την ακρίβεια στο ρεύμα αποδείξαμε με τη μελέτη μας, ότι με βάσει τα επίσημα στοιχεία της ΡΑΕ υπάρχουν 2,2 δις υπερκέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Επομένως οι προτάσεις μας είναι απόλυτα τεκμηριωμένες.

Ως προς την φορολόγηση των υπερκερδών η κ. Πέρκα ανέφερε «Η ΡΑΕ υπολόγισε 927 εκ. ευρώ με στρεβλή μεθοδολογία, αλλά έστω και αυτό δεν έχει φορολογηθεί. Μέχρι σήμερα δεν έχει φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ, αφού η κυβέρνηση ψάχνει ακόμα το ποσό επί του οποίου θα εφαρμοστεί η κατά 90% φορολόγηση. Το μόνο που έκαναν, ήταν να θεσμοθετήσουν τον προσωρινό μηχανισμό, που υποτίθεται ότι θα συγκρατούσε τα υπερκέρδη μέσω του πλαφόν στις αποζημιώσεις, όμως εμείς θεωρούμε ότι τα πλαφόν είναι ιδιαίτερα υψηλά και αφήνουν μεγάλο περιθώριο για υπερκέρδη. Οι καταναλωτές βλέπουν συνεχώς αυξημένους λογαριασμούς.

Από τη μία λοιπόν έχουμε υπέρογκους λογαριασμούς, από την άλλη λόγω ακρίβειας έχουμε αυξημένα έσοδα ΦΠΑ, περί τα 4 δις. Με αυτό τον τρόπο καταναλωτές και επιχειρήσεις πληρώνουν δυο φορές την ακρίβεια, με τους υπέρογκους λογαριασμούς και με την έμμεση φορολογία. Η κυβέρνηση επέλεξε τη μέθοδο της επιδότησης, μέσω της οποίας επιστρέφεται στους καταναλωτές ένα μικρό μέρος του συνολικού ποσού του λογαριασμού για να πληρώσουν τον επόμενο υψηλό λογαριασμό.

Μετά τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, τελικά είδαμε ότι όχι μόνο δεν έπεσαν οι τιμές, αλλά υπολογίσαμε μόνο για τον Σεπτέμβριο 500 εκ. υπερκέρδη στον τομέα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Κάτι πάει πολύ στραβά. Σε κάθε κρίση - αποδείχτηκε και στην υγειονομική- απαιτείται δημόσια παρέμβαση. Παρέμβαση του κράτους στην πηγή εκεί που δημιουργείται η αισχροκέρδεια, στο Χρηματιστήριο Ενέργειας που διαμορφώνεται η χονδρεμπορική τιμή. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση επέλεξε να χάσει το Δημόσιο την πλειοψηφία στη ΔΕΗ, να μη διαθέτει το ενεργειακό εργαλείο ώστε να ασκήσει πολιτική συγκράτησης των υπερκερδών. Η ΔΕΗ τώρα ηγείται της κερδοσκοπίας», παρατήρησε.

Έπειτα, σχολιάζοντας την απολιγνιτοποίηση, δήλωσε: «Ξέρετε είμαι Βουλευτής Φλώρινας και ζούμε τις τραγικές συνέπειες ως περιοχή έπειτα από την απόφαση για βίαιη απολιγνιτοποίηση. Δεν έχει προχωρήσει τίποτα από έναν σχεδιασμό που άλλωστε ποτέ δεν είχε η κυβέρνηση. Τελικά αποδείχτηκε ότι δέσμευσαν τη χώρα έτι περαιτέρω στο φυσικό αέριο. Η αύξηση του φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει φτάσει στο 24%. Στις υπόλοιπες χρήσεις 10%».