Φάμελλος: Το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ αποτελεί άλλο ένα επεισόδιο άλωσης του κράτους

Φάμελλος: Το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ αποτελεί άλλο ένα επεισόδιο άλωσης του κράτους
Eurokinissi
Τετάρτη, 21/09/2022 - 17:58

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για τις ΔΕΚΟ.

«Το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί άλλο ένα επεισόδιο της άλωσης του κράτους από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που θεωρεί ότι η δημόσια περιουσία και το κράτος αποτελούν ιδιοκτησία της. Πρακτικά, αφορά την κατάργηση των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων για τους νέους εργαζόμενους, την κατάργηση της πλήρους απασχόλησης και τη δημιουργία παραθύρου για εργαζόμενους ορισμένου χρόνου ακόμη και ενοικίαση εργαζομένων. Πρόκειται για εργασιακό μεσαίωνα με στόχο της κυβέρνησης να εγκαταστήσει ένα πελατειακό κράτος με ρουσφέτια, για να προσλαμβάνουν γαλάζια παιδιά από το παράθυρο. Ταυτόχρονα θέλουν να εκχωρήσουν λειτουργίες των ΔΕΚΟ σε ιδιώτες, όπως είναι οι δημόσιες συγκοινωνίες, και τη δημόσια περιουσία», δήλωσε στη συνέχεια.

Στάθηκε στο παράδειγμα της ΔΕΗ και του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ): «Μπορούμε να αποκτήσουμε σαφή εικόνα για το τι προετοιμάζει για το μέλλον των ΔΕΚΟ η κυβέρνηση μελετώντας το τι έχει συμβεί στη ΔΕΗ και στον ΔΕΔΔΗΕ εδώ και τρία χρόνια. Η κατά τον τότε Υπουργό ΠΕΝ, Κωστή Χατζηδάκη, απελευθέρωση της ΔΕΗ από τον ζουρλομανδύα του δημοσίου είχε ως αποτέλεσμα:

Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από τον Σεπτέμβριο του 2019, εφαρμογή ρήτρας Μητσοτάκη, υπέρογκο κόστος ρεύματος για όλους τους καταναλωτές αφού σήμερα πουλάει επτά φορές πάνω από όσο πουλούσε επί ΣΥΡΙΖΑ. Έξι φορές πάνω, εξαπλασιάστηκε ταυτόχρονα, η αμοιβή του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, καταργήθηκε το πλαφόν στις αποδοχές των γαλάζιων Διευθυντών και καταργήθηκαν η διαφάνεια, το ΑΣΕΠ στις προσλήψεις και οι συλλογικές συμβάσεις για τους νέους εργαζόμενους δημιουργώντας εργαζόμενους δύο ταχυτήτων. Η ΔΕΗ και ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελούν παραδείγματα αναπαραγωγής της λογικής της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ. Η αμοιβή του Διευθύνοντος Συμβούλου στη ΔΕΗ εξαπλασιάστηκε όπως είπα από 60.000 ευρώ του κ. Παναγιωτάκη επί ΣΥΡΙΖΑ, ο κος Στάσσης λαμβάνει 260.000 ευρώ, με αυτοκίνητα πολυτελείας, αφού απελευθερώθηκαν νομοθετικά και τα κυβικά των αυτοκινήτων των γαλάζιων παιδιών στη ΔΕΗ, και με μετοχές μπόνους. Οι Διευθύνσεις στη ΔΕΗ από τριάντα (30) το 2019, έχουν γίνει σήμερα εκατόν πέντε (105).

Δηλαδή εβδομήντα γαλάζια μεγαλοστελέχη προσλήφθηκαν από το παράθυρο. Το ίδιο έχει γίνει και στο επίπεδο των γενικών διευθυντών. Οι επτά (7) διευθύνσεις έγιναν δεκατέσσερις (14). Αυτό το πάρτι γίνεται στις πλάτες των καταναλωτών. Το ίδιο γίνεται και στον ΔΕΔΔΗΕ. Οι τρεις (3) γενικές διευθύνσεις έγιναν πέντε (5). Οι δεκαοκτώ Διευθυντές (18) έγιναν είκοσι εννέα (29), οι εκατό τριάντα τέσσερις (134) τομεάρχες έγιναν διακόσιοι είκοσι (220) και οι τριάντα οκτώ (38) βοηθοί διευθυντές έγιναν ογδόντα ένα (81). Είναι να απορεί κανείς πού τα είχε φυλαγμένα η κυβέρνηση όλα αυτά τα γαλάζια παιδιά. Αυτά όταν έχει ξεπουλήσει παράλληλα το 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε ένα αυστραλιανό fund χωρίς καμία τεχνογνωσία, παρέχοντας σταθερό, υψηλό έσοδο χωρίς κανένα ρίσκο και καμία υποχρέωση για επενδύσεις. Προμήθειες μασκών επί πανδημίας σε τιμή έως και δέκα φορές πάνω από τις τιμές της αγοράς. Αμοιβές Διοίκησης ΔΕΗ σε σχέση με το 2018 αυξήθηκαν 269%!».

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε ακόμη στην Έκθεση του Συνηγόρου του Καταναλωτή που δείχνει πως το 2021 υπήρξε αύξηση 77% στις χρεώσεις ενέργειας δηλαδή, πολύ πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα η Έκθεση και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμπλήρωσε λέει: «Το πρόβλημα διογκώθηκε όχι μόνο γιατί αυξήθηκαν οι χρεώσεις προκαλώντας ιδιαίτερες δυσκολίες στα νοικοκυριά να εξοφλήσουν υπέρογκους λογαριασμούς αλλά και διότι επήλθε σοβαρή στρέβλωση του ανταγωνισμού».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του επικεντρώθηκε στην σοβαρή αισχροκέρδεια, στην έλλειψη ελέγχου, αλλά και στην σοβαρή αυθαιρεσία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. «Η κυβέρνηση επαίρεται για τα 10,6 δισ. ευρώ επιδότησης για το 2022 ενώ πρόκειται για χρήματα που προέρχονται από την υπερφορολόγηση των καταναλωτών και τις άδικες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου που επιδοτούν μάλιστα την ακρίβεια και τα υπερκέρδη. Μέχρι σήμερα δεν έχει φορολογηθεί και επιστραφεί στους καταναλωτές ούτε ένα ευρώ από τα υπερκέρδη στην αγορά ενέργειας. Από τον Σεπτέμβριο μάλιστα υπάρχει νέα γενιά υπερκερδών ύψους 500 εκατ. ευρώ μόνο μέσα σε έναν μήνα αυτή τη φορά από την προμήθεια, με Υπουργική Απόφαση και επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σε αυτό θέλετε να συναινέσουμε; Η ενεργειακή φτώχεια πολλαπλασιάζεται παράλληλα με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη για αυτό απαιτείται να φύγει το συντομότερο αυτή η κυβέρνηση».