Με έμφαση στην ενέργεια οι συναντήσεις του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη

Με έμφαση στην ενέργεια οι συναντήσεις του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη
Πέμπτη, 22/09/2022 - 08:49

Τι συζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Στη συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξαιρετική συνεργασία τους και επανέλαβαν την αμοιβαία βούλησή τους για την περαιτέρω ανάπτυξή της συνεργασίας αυτής, τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο, με την συμμετοχή και της Κύπρου.

Ειδικότερα συζητήθηκε η συνεργασία στο οικονομικό πεδίο, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας, καθώς και για το τριμερές σχήμα Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας.

Επισημάνθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης συνεργειών, ενώ ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως σημείο εισόδου στα εγχειρήματα ηλεκτρικής διασύνδεσης στην περιοχή.

Οι δύο ηγέτες είχαν, επίσης, την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, ιδίως σε ότι αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν ότι ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ιορδανό μονάρχη για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και τους κινδύνους για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Στη συνάντηση με τον Σαρλ Μισέλ

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η ενεργειακή κρίση, καθώς οι δυο ηγέτες μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες. Αναφέρθηκαν επίσης στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μισέλ στη Σαουδική Αραβία τη 13η Σεπτεμβρίου.

Στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόβσκι - Μητσοτάκη παραβρέθηκε σε δεξίωση που παρέθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προς τιμή των ηγετών που συμμετέχουν στην εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εγκάρδια συνομιλία με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο οποίος θυμήθηκε λεπτομέρειες της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο.