Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ

Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ
Τρίτη, 20/09/2022 - 06:37

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως μια ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο μπορεί να ασκήσει πίεση, ώστε να μειωθούν οι τιμές στην ενέργεια.

Το κομμάτι της ενέργειας αποτελεί μια βασική πτυχή του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με προτεραιότητα την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ δηλαδή, να περάσει υπό δημόσιο έλεγχο το 51% των μετοχών της επιχείρησης ηλεκτρισμού.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως μια ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο μπορεί να ασκήσει πίεση, ώστε να μειωθούν οι τιμές στην ενέργεια και βέβαια θα μπορεί να ασκηθεί μια κοινωνική πολιτική με γνώμονα προφανώς την προστασία των καταναλωτών. Υπενθυμίζεται, πως τους τελευταίους μήνες έχουν διπλασιαστεί οι διακανονισμοί και οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί. Πολλές χώρες της Ε.Ε. και μάλιστα πιστές στις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις έθεσαν το τελευταίο διάστημα υπό δημόσιο έλεγχο εταιρείες ενέργειας ανάμεσα τους και η Γερμανία.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει επίσης την αποσύνδεση της χονδρικής τιμής ρεύματος από τη τιμή του φυσικού αερίου, όπως ακριβώς ζήτησαν η Ισπανία και η Πορτογαλία πριν μερικούς μήνες, με αποτέλεσμα αυτές οι δύο χώρες να έχουν τρεις φορές μικρότερη χονδρική τιμή ρεύματος, σε σχέση με τη χώρα μας. Όπως μάλιστα επισημαίνουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης η τιμή του εισαγόμενου ρωσικού φυσικού αερίου είναι συνδεδεμένη κατά 80% με το ολλανδικό χρηματιστήριο TTF με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει 30% ακριβότερο φυσικό αέριο σε σχέση με τη Βουλγαρία. Επισημαίνουν δε πως η κυβέρνηση προστατεύει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.