Δημ. Κουτσούμπας: Το «επίδομα θέρμανσης» θα αυγατίσει τα κέρδη των εισαγωγέων φυσικού αερίου

Δημ. Κουτσούμπας: Το «επίδομα θέρμανσης» θα αυγατίσει τα κέρδη των εισαγωγέων φυσικού αερίου
Παρασκευή, 16/09/2022 - 14:18

Τις θέσεις του ΚΚΕ για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις ανέλυσε στην ομιλία του σήμερα ο ΓΓ της ΚΕ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας σε εκδήλωση στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Όλες αυτές τις μέρες και από το βήμα της ΔΕΘ ακούμε ξανά και ξανά για το «δύσκολο χειμώνα» που έρχεται, σαν να πρόκειται για κάποιο φυσικό φαινόμενο που δεν μπορούμε να αποφύγουμε, είπε ο κ. Κουτσούμπας κατά την έναρξη της ομιλίας του. Το ΚΚΕ πολύ έγκαιρα αποκάλυψε στο λαό την αλήθεια για τη σημερινή κατάσταση και τα χειρότερα που έρχονται.

Για την ενεργειακή κρίση

Η αλήθεια είναι συνέχισε ο γ.γ. του ΚΚΕ, ότι η έκρηξη των τιμών της ενέργειας ξεκίνησε πολύ πριν την στρατιωτική αναμέτρηση και την κλιμάκωση του ενεργειακού πολέμου μεταξύ ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσίας.

Η αλήθεια είναι ότι η μετατροπή των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος σε πανάκριβα εμπορεύματα είναι αποτέλεσμα των στρατηγικών κατευθύνσεων της ΕΕ, της «απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας», με όλες τις μορφές της, όπως το χρηματιστήριο Ενέργειας και της «Πράσινης Μετάβασης», με το εμπόριο ρύπων που υπονόμευσε τη λιγνιτική παραγωγή φθηνής εγχώριας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Ούτε, όμως, και η ίδια η κλιμάκωση του ενεργειακού πολέμου αποτελεί κάποιο φυσικό φαινόμενο. Η επιλογή της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, για αύξηση των εισαγωγών του ακριβού αμερικανικού υγροποιημένου αερίου LNG και στη συνέχεια η επιλογή για τα πακέτα οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, φέρει την υπογραφή των κρατών-μελών της ΕΕ.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στηρίζουν αυτές τις επιλογές, που υλοποιήθηκαν προτού αρχίσουν τα ρώσικα αντίμετρα με το κλείσιμο των αγωγών.

Η ΕΕ αδυνατεί να διασφαλίσει τους επόμενους μήνες επαρκή ποσότητα αερίου, που να αναπληρώσει τις απώλειες του ρωσικού φυσικού αερίου.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν διαφορετικό ενεργειακό μείγμα και έχουν κλείσει διαφορετικές διμερείς ενεργειακές συμφωνίες.

Για αυτό και δεν προχωρά η κοινή προμήθεια αερίου με ευθύνη της ΕΕ. Καθώς ανεβαίνουν τα επιτόκια και το κόστος δανεισμού, περιορίζονται όλο και περισσότερο τα περιθώρια ελιγμών των επιτελείων της ΕΕ.

Για αυτό ετοιμάζονται για περικοπές στην ενεργειακή κατανάλωση των νοικοκυριών, ενώ φορτώνουν τους λαούς με νέα δάνεια για να δώσουν κάποιες επιδοτήσεις.

Ήδη μία σειρά μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες στην Ευρώπη, όπως στους κλάδους του αλουμινίου και του χάλυβα, στη χημική βιομηχανία, προχωρούν σε απολύσεις, κάνουν περικοπές στην παραγωγή και κλείνουν.

Για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, κατά 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή αύξηση μεσοσταθμική 100 ευρώ ανά νοικοκυριό, για 3 εκατομμύρια νοικοκυριά, την ίδια ώρα που οι συντηρητικότερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, τουλάχιστον κατά 1000 ευρώ, ενώ σε περιοχές της Β. Ελλάδας η αύξηση μπορεί να είναι πολλαπλάσια!

Και επειδή οι τιμές της θέρμανσης δεν είναι φυσικό φαινόμενο, η συζήτηση για «αύξηση του επιδόματος» συγκαλύπτει τόσο το ποιος το πληρώνει, όσο και το ποιος τελικά το λαμβάνει.

Γιατί το «επίδομα θέρμανσης» θα αυγατίσει τα κέρδη των εισαγωγέων φυσικού αερίου, των εφοπλιστών που το μεταφέρουν, των ομίλων ενέργειας που κυριαρχούν στην αγορά.

Βέβαια, εδώ δεν μπορεί κανείς να μην σχολιάσει μια πραγματική ιλαροτραγωδία…

Το κράτος, που μέχρι πέρυσι επιδοτούσε το φυσικό αέριο και συνιστούσε σε όλους, πίεζε, να βάλουν σωρηδόν φυσικό αέριο για θέρμανση, γεγονός που οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά να αντικαταστήσουν τις παλαιότερες υποδομές τους, τώρα έρχεται και πριμοδοτεί τη νέα αλλαγή...

Θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ

  • Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο άμεσης αξιοποίησης όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας, - όπως ο λιγνίτης - με περιβαλλοντικούς όρους κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη» και το εμπόριο ρύπων.
  • Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής.
  • Απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, που τελικά τις πληρώνει ο λαός, ενώ τμήματα του κεφαλαίου θησαυρίζουν από τη µεταφορά του πανάκριβου αµερικανικού LNG.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιµή του ηλεκτρικού ρεύµατος και του φυσικού αερίου.
  • Κατάργηση της χρέωσης του χαρατσιού των ΑΠΕ στους λογαριασµούς ρεύµατος.
  • Καµία διακοπή ρεύµατος σε όσους δεν µπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασµούς.
  • Διαγραφή χρεών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελµατίες.
  • Απάντηση στην ακρίβεια μπορεί να δοθεί μόνο με αύξηση του κατώτατου μισθού σύμφωνα με την πρόταση εργατικών σωµατείων, Οµοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας.
  • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για το Δηµόσιο, με επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Αυξήσεις στις συντάξεις.
  • Επίδομα ανεργίας στο ύψος του 80% του κατώτατου μισθού για όλους τους ανέργους.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. ψωµί, γάλα, άλευρα, έλαια), ένδυσης κ.ο.κ.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Επιδότηση ενοικίου για λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές και τις µικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
  • -Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά νοικοκυριά και του Τέλους Επιτηδεύµατος για τους επαγγελµατίες.