Δ.Ε.Η. και Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ σε ανοικτή επικοινωνία σε καιρούς ενεργειακής αναταραχής

Δ.Ε.Η. και Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ σε ανοικτή επικοινωνία σε καιρούς ενεργειακής αναταραχής
Τετάρτη, 13/07/2022 - 13:51

Συνάντηση της Συμπροέδρου του κόμματος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, κας Κατερίνας Ανδρικοπούλου Σακοράφαμε τον Προέδρο και Δ. Σύμβουλο της Δ.Ε.Η., κο Γεώργιο Στάσση.

Συνεχίζοντας τον κύκλο συναντήσεων που αφορούν το μείζον θέμα της ακρίβειας, που πηγάζει πρωτίστως από τις τιμές της ενέργειας και δυσχεραίνει σημαντικά τη ζωή των συμπολιτών μας, ηκα Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, Συμπρόεδρος των Οικολόγων Πρασίνωνπραγματοποίησε συνάντηση με τονΠρόεδρο και Διευθ. Σύμβουλο της Δ.Ε.Η. κο Γεώργιο Στάσσημε πλούσια ατζέντα θεμάτων.

Απόρροια γεωπολιτικών και λοιπών εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο, αλλά και πλήθους άλλων παραγόντων σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές του ρεύματος έχουν υποστεί σημαντικές αυξήσεις, καθιστώντας το απόκοινωνικόαγαθόσεείδος πολυτελείαςγια πολλούς εκ των συμπολιτών μας. Η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, καταρχάς μετέφερε στον κο Στάσση το γενικότερο κλίμαέντονης δυσαρέσκειας που επικρατεί με τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης και της Δ.Ε.Η., τόσο για την ακρίβεια όσο και για τον τρόπο που γίνονται οι τιμολογήσεις στορεύμα, υπενθυμίζοντας του τηνπροσφυγήπου έγινε από τοΙΝΚΑ,κατά τηςρήτρας αναπροσαρμογής.Περαιτέρω ζήτησε, εν όψει και της αναστολής της ρήτρας για ένα χρόνο με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα διαμορφωθεί εφεξής η τιμολογιακή πολιτική της Δ.Ε.Η. υπό αυτό το νέο πλαίσιο, καθώς εκφράζονται από πολλούς φόβοι ενσωμάτωσής της στην τιμή της κιλοβατώρας.

Η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα κατόπιν συναντήσεων και με άλλους φορείς (ΙΝΚΑ, ΕΒΕΑ, Οικονομικό Επιμελητήριο, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών), αλλά και με πλήθος πολιτών επεσήμανε ότι, «απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια από το κράτος, σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με διεκδικήσεις αντίστοιχες αυτών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για την διαχείριση των τιμών του ρεύματος. Με δεδομένο ότι ήδη έχουν καταγραφεί πάνω από ένα εκατομμύριο ανεξόφλητοι λογαριασμοί λόγω της πρωτοφανούς κατάστασης που βιώνουμε, στη μάχη κατά της ακρίβειας πρέπει να συμβάλλουν και οι πάροχοι ενέργειας. Ο αριθμός των ευάλωτων νοικοκυριών έχει αυξηθεί δραματικά και μάλιστα δεν μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο με τις ισχύουσες διατάξεις».

Με γεωπολιτικές και λοιπές εξελίξεις να προμηνύουν ένα δύσκολο ενεργειακά χειμώνα, η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα έθεσε εύλογα το ερώτημα σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα του πλάνουαπολιγνιτοποίησηςπου έχει ανακοινώσει η Δ.Ε.Η., αλλά και γενικότερα τηναπεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, που κατά πως φαίνεται θα εκτροχιάσουν χρονικά τα αρχικά χρονοδιαγράμματα.

Η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, ζήτησε επίσης να ενημερωθεί σχετικά με τις δραστηριότητες της «Δ.Ε.Η.Ανανεώσιμες», αν εκμεταλλεύεται όλες τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και σε ποιο βαθμό, διαπιστώνονταςότι έχουν γίνει αρκετά βήματα,αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί.Έθεσε επίσηςμείζοναθέματαπου αποτελούν πάγιες θέσεις των Οικολόγων Πρασίνων σχετικά με τη χρήση των ΑΠΕ, όπωςο σωστός χωροταξικός σχεδιασμόςχωρίς τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε περιοχές φυσικού κάλλους ή υψομέτρου άνω των 600 μέτρων, με πρόβλεψη για τη δυνατότητα αποθήκευσης της ενέργειας, καθώς και πλήρη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμωνανανεώσιμωνκαιεναλλακτικώνπηγών ενέργειας, σύμφωνα και με τις αρχές της ενεργειακής δημοκρατίας στοχεύοντας σε ένα βιώσιμο και αξιοβίωτο μέλλον για όλους.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε από την κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα και στιςενεργειακέςκοινότητες, συνεταιρισμών, δηλαδή μέσω των οποίων οι πολίτες σε συνεργασία με δήμους μπορούν αφενός να επωφεληθούν από καθαρή και φθηνότερη ενέργεια, αφετέρου δε, να υπάρχει καλύτερη χωροταξική διασπορά των υποδομών ΑΠΕ.

Με πλήθος ερευνών εν εξελίξει από ξένα και ελληνικά πανεπιστήμια για την πράσινη ενέργεια, όπως πχ η παραγωγή πράσινου υδρογόνου, η παραγωγή ενέργειας μέσω του κυματισμού της θάλασσας, έρευνες για τη δημιουργία ανεμογεννητριών νέας τεχνολογίας χωρίς αισθητική ή ηχητική όχληση κ.λπ., η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα επισήμανε πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου πλάνουεταιρικής κοινωνικής ευθύνης, που θαεστιάζειστηνστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας, διευκολύνοντας τόσο τονπράσινο μετασχηματισμότης Δ.Ε.Η., αλλά και μακροπρόθεσματην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας με πράσινη και προσιτή ενέργεια για όλους. Γι’ αυτό το θέμα ζήτησε να ενημερωθεί από τον κο Αχιλλέα Ιωακειμίδη, Διευθυντή Βιώσιμης Ανάπτυξης της Δ.Ε.Η, που ήταν παρόν στην συνάντηση και έδωσε πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του «Κέντρου Καινοτομίας», το οποίο επενδύει τόσο σε επίπεδο έρευνας, όσο και στην βιώσιμη επιχειρηματικότητα νεοφυών επιχειρήσεων.

Η κα Ανδρικοπούλου – Σακοράφα, ζήτησε επίσης διευκρινίσεις για τις ανακοινώσεις τηςΓ.Ε.Ν.Ο.Π. σύμφωνα με τις οποίες η ίδια δεν προτίθεται να συμμετέχει με εκπρόσωπό της στοΔΣτηςΔ.Ε.Η., καθώς διαφωνεί τόσο με το νέο τρόπο διορισμού εκπροσώπου της στο ΔΣ, όσο και με τη μείωση της εκπροσώπησής της από δύο μέλη σε ένα. Η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης και για ταποσοστάεκπροσώπησηςτουγυναικείουφύλλου στο δυναμικό της εταιρείας, που φαίνεται να έχει αυξητικές τάσεις τόσο στο ΔΣ, όσο και όλη την ανώτερη διοίκηση.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ στο πλαίσιο της δράσης τους για τη καταπολέμηση της ακρίβειας, αλλά και της αντιμετώπισης του ενεργειακού ζητήματος θα προβούν σε συναντήσεις και με άλλους φορείς και οργανισμούς.

Τελευταία τροποποίηση στις 13/07/2022 - 13:58