Αδ. Γεωργιάδης: Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος εξαιτίας των αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος

Αδ. Γεωργιάδης: Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος εξαιτίας των αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος
Πέμπτη, 30/06/2022 - 14:37

Με μέτρα επιδοματικά κυρίως στους πιο αδύναμους η κυβέρνηση προσπαθεί στο μέτρο που τα δημοσιονομικά της περιθώρια επιτρέπουν, να βοηθήσει εκείνους που πράγματι λόγω του μεγάλου κύματος πληθωρισμού δεν βγάζουν τον μήνα.

«Υπάρχουν πολύ σοβαρές ανησυχίες ότι τον χειμώνα θα ενταθεί η κρίση στην ενέργεια», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91.6 και 105,8.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:

«Στο πεδίο της ακρίβειας και αναφορικά με την μείωση που σημειώθηκε στις καταθέσεις των νοικοκυριών εξαιτίας του αυξημένου κόστους διαβίωσης, είπε, «αντιλαμβάνομαι την έκταση που πήρε σήμερα η μείωση των καταθέσεων κατά 300 εκατ. και χαίρομαι που παίρνει τέτοια έκταση γιατί προφανώς θεωρούν κάποιοι ότι μια τέτοια μείωση είναι μεγάλο πρόβλημα, όμως αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι όταν αυξήθηκαν οι καταθέσεις κατά πολλά δις αυτό το περνάγαμε στα ψιλά σαν ασήμαντο γεγονός». Επισημαίνοντας ότι η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε πολύ μεγάλη ακρίβεια, σημείωσε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθωρισμού προέρχεται από την αύξηση της ενέργειας και ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές ανησυχίες ότι τον χειμώνα θα ενταθεί. «Η πραγματικότητα είναι ότι ξένες κυβερνήσεις, η Γαλλική η Γερμανική, η Ιταλική από τώρα ζητούν από τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και να μάθουν να ζουν διαφορετικά γιατί ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, ότι δεν ξέρουμε αν το χειμώνα η Ρωσία θα δίνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη ή όχι και αυτό από τώρα επηρεάζει τις τιμές του φυσικού αερίου σε πολύ μεγάλο βαθμό. Σε προϊόντα όπως το στάρι, η ζάχαρη, το λάδι, οι διεθνείς τιμές έχουν ανέβει 6-7 φορές, η πραγματικότητα είναι ότι έχουν έναν πόλεμο που έχει προκαλέσει ακραία πληθωριστικά φαινόμενα σε όλο τον πλανήτη. Προσπαθούμε να περιορίσουμε την έκταση ενός φαινομένου του οποίου την ύπαρξη είναι αδύνατον να εμποδίσουμε. Με μέτρα επιδοματικά κυρίως στους πιο αδύναμους η κυβέρνηση προσπαθεί στο μέτρο που τα δημοσιονομικά της περιθώρια επιτρέπουν, να βοηθήσει εκείνους που πράγματι λόγω του μεγάλου κύματος πληθωρισμού δεν βγάζουν τον μήνα. Και δυστυχώς υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι και πρέπει να είναι το πρώτο μέλημά μας» ανέφερε ο υπουργός».

Τελευταία τροποποίηση στις 30/06/2022 - 19:16