Στα ΗΑΕ σήμερα ο Νίκος Δένδιας με τα ενεργειακά και η κατάσταση στον Κόλπο ψηλά στην ατζέντα

Στα ΗΑΕ σήμερα ο Νίκος Δένδιας με τα ενεργειακά και η κατάσταση στον Κόλπο ψηλά στην ατζέντα
Παρασκευή, 24/06/2022 - 07:10

Η ενέργεια είναι βασικός τομέας για την επενδυση σημαντικού μέρους των 4 δις ευρώ των κεφαλαίων από τα εμιράτα στη χώρα μας.

Στο Αμπου Ντάμπι θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προκειμένου να συναντηθεί με τον Εμιρατινό ομόλογό του Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.

Οι δυο υπουργοί θα έχουν κατ΄ιδίαν συνάντηση και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες, καθώς και δείπνο εργασίας. Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιαστούν στην περαιτέρω ενδυνάμωση των στρατηγικών διμερών σχέσεων, καθώς και σε περιφερειακά ζητήματα, όπως τα ενεργειακά και η κατάσταση στον Κόλπο, στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, καθώς και στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο μεταξύ όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, για τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα η επιχειρηματική αποστολή από τα ΗΑΕ: «προχθές ήταν μια πολύ ωραία μέρα για το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία ξεκίνησε με τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον ομόλογό μου Αλ Τζάμπερ και με την επιχειρηματική αποστολή από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Έχουμε περισσότερες από 60 ελληνικές εταιρίες που μιλάνε με άλλες αντίστοιχες από τα ΗΑΕ. Δρομολογούμε με το fund των Εμιράτων «ADQ» 4 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεις σε διάφορους τομείς στην Ελλάδα, όπως στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή, σε ιδιωτικοποιήσεις και ΣΔΙΤ. Όλα αυτά μπήκαν πλέον σε μια σειρά, με πολύ συγκεκριμένα και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και πηγαίνουν πάρα πολύ καλά».

Σημειώνεται ότι στο επίκεντρο των επιχειρηματικών συναντήσεων και παρουσιάσεων, που έγιναν στην αποστολή των Εμιράτων, στην Αθήνα! βρέθηκαν πέντε επιμέρους θεματικές με υπόβαθρο την ενέργεια και ειδικότερα αυτές των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, της ηλιακής και αιολικής ενέργειας και της αποθήκευσής τους, του υδρογόνου, της εξόρυξης και παραγωγής, της προμήθειας φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς του υδρογόνου.

Υπενθυμίζεται ότι της αποστολής ηγείτο ο υπουργός Βιομηχανίας και Υψηλής Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Dr. Sultan Al Jaber και συνταξίδεψαν στη χώρα μας εκπρόσωποι από τα μεγαλύτερα επενδυτικά ταμεία των ΗΑΕ καθώς και από 20 επιχειρήσεις της Αραβικής Χερσονήσου.