Πέρκα: Εκτός η Φλώρινα από τη νέα Πρωτοβουλία για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις

Πέρκα: Εκτός η Φλώρινα από τη νέα Πρωτοβουλία για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις
Eurokinissi
Δευτέρα, 30/05/2022 - 16:32

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η βουλευτής Φλώρινας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτη Πέρκα.

«Παρά τις περί του αντιθέτου αιτιάσεις, η κυβέρνηση ‘ξέχασε’ για ακόμα μια φορά τη Φλώρινα. Η Φλώρινα δεν συμπεριλήφθηκε στις πόλεις που θα συμμετέχουν στη νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής « 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2030».

Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού μετασχηματισμού των 100 πόλεων που θα συμμετέχουν στη νέα αυτή πρωτοβουλία, θα διατεθούν 360 εκ. ευρώ για καινοτόμα σχέδια δράσης και για την υλοποίηση μεγάλης κλίμακας επενδύσεων με στόχο τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, τη μείωση παραγωγής ρύπων στις μετακινήσεις και τις μεταφορές, την χρήση ΑΠΕ και την περιβαλλοντική ανάπλαση δημόσιων υπαίθριων χώρων με βιώσιμο τρόπο. Στην πρωτοβουλία αυτή από την Ελλάδα θα συμμετέχουν έξι πόλεις. Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, η Καλαμάτα, τα Τρίκαλα και η Κοζάνη» τόνισε η κα Πέρκα και συμπλήρωσε:

«Πραγματικά μας προκαλούνται εύλογα ερωτηματικά και μεγάλη δυσαρέσκεια για τη μη συμπερίληψη της Φλώρινας, μιας πόλης όπου το 40% της τοπικής οικονομίας εξαρτάται από την άμεση και έμμεση λιγνιτική δραστηριότητα, όπου έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η απολιγνιτοποίηση έχει ξεκινήσει ήδη με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων στο Αμύνταιο και την υπολειτουργία της λιγνιτικής μονάδας στη Μελίτη, όπου τοπικές κοινότητες έχουν εγκαταλειφθεί με τα ορυχεία της λιγνιτικής δραστηριότητας να έχουν αφήσει κρανίου τόπο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω οποιαδήποτε πρωτοβουλία με αντισταθμιστικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και την Φλώρινα. Οι πληγές αυτές πρέπει άμεσα να επουλωθούν».