Ομιλία του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στη Βουλή για τον κλιματικό νόμο

Ομιλία του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στη Βουλή για τον κλιματικό νόμο
Τετάρτη, 25/05/2022 - 17:06
«Αν είναι να μιλήσουμε πραγματικά για κλιματικό νόμο αυτά πρέπει να πηγαίνουν χέρι με χέρι με τα συμφέροντα της τσέπης του φτωχού», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση έκανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για τον Κλιματικό Νόμο, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα από την ομιλίας του:

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Αυτός ο πόλεμος είναι το μεγαλύτερο δώρο για τους πετρελαιάδες και σε όσους δεν θέλουν απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Μια εκεχειρία και μια ειρηνευτική διαδικασία, είναι το καθήκον του οικολόγου σήμερα αλλά και όσων πραγματικά νοιάζονται για τους Ουκρανούς, αντί να τους εργαλειοποιούν, υπογράμμισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25.

Μαύρη Θάλασσα γίνεται σήμερα και το Αιγαίο

Αντί για Θάλασσα πράσινης ενέργειας, πεδίο παραγωγής σωτήριου πράσινου υδρογόνου, γίνεται ένα διαμετακομιστικό κέντρο του περιβαλλοντοκτόνου υγροποιημένου αερίου και κλιμακούμενων εντάσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

Έχουμε μια Ευρώπη που αντί να είναι μια ανεξάρτητη, φιλόδοξη, ένωση Πράσινης Ευημερίας, είναι κολαούζος των ΗΠΑ, σκιά του ΝΑΤΟ και μια δήθεν Ένωση που δεν έχασε ποτέ την ευκαιρία να χάνει την ευκαιρία να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης.

Ο Πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον είπε έναν καλογραμμένο λόγο από λογογράφο που ήξερε να μεγιστοποιεί τα χειροκροτήματα. Ναι, να χαϊδέψεις αυτιά αν είναι να τα προετοιμάσεις για να τους πεις αυτό που έχεις υποχρέωση να τους πεις εκ μέρους του ελληνικού λαού.

Το ένα που έπρεπε να ακουστεί για τα Ανατολικά μας Σύνορα που μια "σύμμαχος" τα επιβουλεύεται, Θα μπορούσε να τους μιλήσει για μια Νέα Πράσινη Βιομηχανική Επανάσταση για τη χώρα μας, ανέφερε ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Προτείνεται

-Πράσινη Βιομηχανική Επανάσταση με ανεμογεννήτριες στη θάλασσα

-Υπερπαραγωγή για εξαγωγές πράσινου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα.

-Κοινοπραξίες για μεγάλες παραγωγικές μονάδες μπαταριών σε τέως βιομηχανικές περιοχές, όπως της Πάτρας.

-Φωτοβολταϊκά σε κάθε στέγη με θερμικές αντλίες αντί για καυστήρες.

Για τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο

«Θέλετε ένα παράδειγμα του πόσο κακό είναι το νομοσχέδιο σας;», αναφέρει σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, «Το 2026 λέτε μόνο ηλεκτρικά ταξί! Θα υπάρχουν τόσοι φορτιστές; Τι θα γίνεται με αυτόν τον συνωστισμό όση ώρα θα φορτίζουν, αναρωτήθηκε ο κ. Βαρουφάκης, υπογραμμίζοντας πως ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος, «είναι ένας νόμος γραμμένος για να καταστρατηγηθεί».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Βαρουφάκης απευθύνθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Κι εσείς του ΣΥΡΙΖΑ τίποτα δεν θα μπορέσετε να κάνετε που θα απαντά στα εγγόνια μας όταν μας ρωτούν «Τότε που είχατε ακόμα χρόνο να σώσετε τις ζωές μας, τη γη, το νερό και τον αέρα μας, το κλίμα μας, τί κάνατε». Τίποτα χωρίς την ρήξη με εκείνους που κινούν τα νήματά σας για να κόψουν το νήμα της ανθρώπινης ζωής στον πλανήτη μας.