Θ. Σκυλακάκης: Η Ελλάδα μπαίνει στην πρωτοπορία της προστασίας των θαλασσών

Θ. Σκυλακάκης: Η Ελλάδα μπαίνει στην πρωτοπορία της προστασίας των θαλασσών
Δευτέρα, 08/04/2024 - 15:10

Η 9η Διεθνής Διάσκεψη «Our Ocean Conference 2024», αποτελεί τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική διάσκεψη που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, με την συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεραπετρίτη και Λευτέρη Αυγενάκη, αντίστοιχα, ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα μπαίνει στην πρωτοπορία της προστασίας των θαλασσών» σημειώνοντας ότι θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου υπογράμμισε ότι θα ανακοινωθούν από τη χώρα μας κάποιες δεσμεύσεις που θα ωθήσουν και άλλα κράτη να αναλάβουν αντίστοιχες δεσμεύσεις.

Οι 20 από αυτές, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας υλοποιούνται άμεσα ενώ άλλες μέχρι το 2030. «Όλες είναι κοστολογημένες και έχουν επαρκή χρηματοδότηση» πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων, η χρηματοδότηση θα προέρχεται από τα «δικαιώματα των ρύπων» από πόρους από το υπό σύσταση ταμείο για την απανθρακοποίηση των νησιών αλλά και από πόρους από τα υπεράκτια αιολικά, όταν αυτά προχωρήσουν. Πρόθεση, όπως είπε, είναι η προστασία του συνόλου των ελληνικών Θαλασσών. Επίσης, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι μέσα στο 2024 θα δημιουργηθούν δυο νέα θαλάσσια πάρκα. Το πρώτο θα βρίσκεται στο Ιόνιο και θα περιλαμβάνει περιοχές Natura 2000 αλλά και κάποιες εκτός, ενώ το δεύτερο θα βρίσκεται στο Αιγαίο. Τα όρια των πάρκων θα καθοριστούν μετά από ειδική επιστημονική μελέτη που θα πραγματοποιηθεί.