Πρόγραμμα AntiNero III: Η συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ για τη θωράκιση των ελληνικών δασών από την κλιματική κρίση

Πρόγραμμα AntiNero III: Η συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ για τη θωράκιση των ελληνικών δασών από την κλιματική κρίση
Τετάρτη, 06/03/2024 - 08:18

Την πολύτιμη συνδρομή του στη θωράκιση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας μας από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, θα προσφέρει και φέτος η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ, για λογαριασμό του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μετά την επιτυχία των σημαντικών δράσεων AntiNERO I & II που αφορούσαν στον καθαρισμό χιλιάδων στρεμμάτων δασών, συντήρηση δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Πολιτεία εμπιστεύθηκε στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, την υλοποίηση του μεγαλύτερου έργου πρόληψης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος που έχει γίνει ποτέ στη χώρα.

Ο λόγος για το AntiNERO III, ένα πρόγραμμα με προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 310 εκατομμύρια ευρώ για τη διετία 2024 - 2025 και προβλέπει παρεμβάσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα. Ειδικότερα, η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και δημοπρατεί έργα που έχουν ωριμάσει, τόσο στην ηπειρωτική χώρα, όσο και σε νησιωτικές περιοχές όλης της Επικράτειας, που αφορούν σε:

  • Καθαρισμούς δασικών οικοσυστημάτων σε όλη τη χώρα.
  • Συντήρηση και βελτίωση δασικών οδικών δικτύων.
  • Συντήρηση υφιστάμενων αντιπυρικών ζωνών.
  • Διάνοιξη νέων Μικτών Αντιπυρικών Ζωνών, πλησίον οικισμών και εκατέρωθεν δασικών δρόμων.

Μάλιστα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα εκπονηθούν μελέτες διαχείρισης δασών με επικαιροποιημένες τεχνικές προδιαγραφές. Εντός του επόμενου μήνα αναμένεται η δημοπράτησή τους.

Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ, έχει αναδειχθεί σε έναν ιδιαίτερα αποτελεσματικό μηχανισμό, που λειτουργεί με πιο ευέλικτο πλαίσιο σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση, παράγοντας έργο με διαφάνεια και ταχύτητα.

Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία δύο χρόνια δημοπρατήθηκαν και υλοποιήθηκαν από το PPF δασοτεχνικά έργα σε δεκάδες γεωγραφικές ενότητες σε όλη τη χώρα.

Τα προγράμματα AntiNERO αποτελούν τα βασικά «εργαλεία» πρόληψης για την προστασία των δασών της χώρας. Οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται εντός των δασικών οικοσυστημάτων έχουν πολλαπλά οφέλη. Ειδικότερα:

  • Περιορίζουν τον κίνδυνο μετάδοσης και εξάπλωσης όλων των ειδών των πυρκαγιών (εδάφους, επιφανείας και κόμης).
  • Μειώνουν την ταχύτητας εξάπλωσης και την ένταση των πυρκαγιών.
  • Περιορίζουν τον κίνδυνο δημιουργίας MEGA FIRE που εκδηλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα ειδικά στη λεκάνη της Μεσογείου.
  • Διευκολύνουν τη μετακίνηση των δυνάμεων πυρόσβεσης στην περιοχή με ασφάλεια.

Η δημιουργία, επίσης, ζωνών αμιγούς ή μικτής βλάστησης με πλατύφυλλα είδη, κοντά σε οικιστικές περιοχές, επιτυγχάνει την πιο αργή και ελεγχόμενη εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Ειδικότερα, ανά πρόγραμμα, έχουν υλοποιηθεί και εξελίσσονται οι εξής παρεμβάσεις:

AntiNero I

Πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί σε 42.810 στρ, έγιναν εργασίες για τη βελτίωση και τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου έκτασης 61.583,84 στρ., καθώς και για τη βελτίωση και τη συντήρηση αντιπυρικών ζωνών έκτασης 8.799,98 στρ. Επιπρόσθετα, διατέθηκε δωρεάν ξυλεία σε χιλιάδες κατοίκους ανά περιοχή και εκπονήθηκαν σχέδια αντιπυρικής προστασίας για 39 κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα συνολικής έκτασης άνω των 42 εκατ. στρεμμάτων.

AntiNero II

Υλοποιήθηκαν καθαρισμοί σε 82.813,31 στρ., βελτιώθηκε και συντηρήθηκε δασικό οδικό δίκτυο έκτασης 157.523,80 στρ., καθώς και αντιπυρικές ζώνες έκτασης 25.914,69 στρ. Επιπλέον, διατέθηκε δωρεάν ξυλεία σε χιλιάδες κατοίκους ανά περιοχή.

AntiNero III

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και προβλέπει καθαρισμούς δασών συνολικής έκτασης 57.946,63 στρ, βελτίωση και συντήρηση δασικού οδικού δικτύου έκτασης 72.639,40 στρ, βελτίωση και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών 15.294,59 στρ., αλλά και δημιουργία μικτών αντιπυρικών ζωνών 65.357 στρεμμάτων.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, τόνισε: «Όπως έχουμε διαπιστώσει με δυσβάσταχτο κόστος τα τελευταία έτη, η κλιματική κρίση αποτελεί πρωτόγνωρη απειλή για τους ανθρώπους και τον φυσικό πλούτο της χώρας μας. Στο ΤΑΙΠΕΔ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η αποστολή που μας έχει αναθέσει η Πολιτεία στο πλαίσιο της υλοποίησης των προγραμμάτων Anti Nero είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ζήλο και με διαφάνεια για να θωρακίσουμε τα δασικά μας οικοσυστήματα απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με την ενίσχυση της πρόληψης και τη δημιουργία πιο ανθεκτικών υποδομών».