Σε ισχύ ο επίναυλος περιβαλλοντικής συμμόρφωσης στην ακτοπλοΐα

Σε ισχύ ο επίναυλος περιβαλλοντικής συμμόρφωσης στην ακτοπλοΐα
Τρίτη, 02/01/2024 - 06:36

Αυξήσεις στα εισιτήρια αναμένεται να ανακοινωθούν και για τα δρομολόγια προς την Κρήτη και να ισχύσουν από τα μέσα του Ιανουαρίου, ενώ εξαίρεση μέχρι το 2029 έχει εξασφαλιστεί για τα δρομολόγια προς τις Κυκλάδες και τους άλλους νησιωτικούς προορισμούς της χώρας.

Επίναυλο περιβαλλοντικής συμμόρφωσης 5% επιβαρύνει από την 1η Ιανουαρίου 2024 τα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών δρομολογίων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.
Οι αυξήσεις αυτές είναι απότοκο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένταξη της ακτοπλοΐας από εφέτος στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων (Emission Trading System ή ETS).

Πρόκειται για ευρωπαϊκό κανονισμό που αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω της επιβολής αντικινήτρων στη χρήση συμβατικών καυσίμων και στην επιτάχυνση της διαδικασίας στροφής προς νέα φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα και συστήματα πρόωσης. Ειδικότερα, οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2024 υποχρεούνται να έχουν αγοράσει δικαιώματα εκπομπής ρύπων (CO2) από την αγορά ανάλογα με τους ρύπους που παράγουν τα πλοία τους κατά την εκτέλεση των δρομολογίων τους.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, η κάθε πλοιοκτήτρια εταιρεία είναι υποχρεωμένη να αγοράζει για κάθε τόνο καυσίμου που καταναλώνει σε ένα πλοίο της, 3 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει σταδιακή ένταξη των πλοίων των εταιρειών με το 40% των εκπομπών τους από το 2024, με 70% το 2026 και με 100% από το 2027 και μετά.

Ήδη εδώ και τρία χρόνια πριν την έναρξη της εφαρμογής πολλές ναυτιλιακές εταιρείες με πλοία χωρητικότητας 5.000 κόρων και άνω που δραστηριοποιούνται σε λιμένες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετράνε και καταγράφουν δοκιμαστικά σε συγκεκριμένο ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό σύστημα το πετρέλαιο που καταναλώνουν σε κάθε διαδρομή.

Από το 2030 το σύνολο των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων θα πρέπει είτε να έχει αλλάξει συστήματα πρόωσης και καύσιμα, είτε να μειώσει ταχύτητες για να εκπέμπει λιγότερους ρύπους, είτε να πληρώνει για να αγοράζει δικαιώματα εκπομπής ρύπων ή συνδυασμό των παραπάνω. Τέλος, ανάλογες αυξήσεις στα εισιτήρια αναμένεται να ανακοινωθούν και για τα δρομολόγια προς την Κρήτη και να ισχύσουν από τα μέσα του Ιανουαρίου, ενώ εξαίρεση μέχρι το 2029 έχει εξασφαλιστεί για τα δρομολόγια προς τις Κυκλάδες και τους άλλους νησιωτικούς προορισμούς της χώρας.