Επιστολή Greenpeace & WWF για την επικείμενη αναθεώρηση του ΕΣΕΚ

Επιστολή Greenpeace & WWF για την επικείμενη αναθεώρηση του ΕΣΕΚ
Τρίτη, 07/02/2023 - 09:22

Σε κοινή επιστολή τους Greenpeace και WWF, ζητάνε την Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, καθώς και συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών

Επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, και την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, με στόχο την κατάλληλη ενημέρωση, προετοιμασία και συμμετοχή του κοινού στην κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, απέστειλαν οι οργανώσεις Greenpeace και WWF.

Στην επιστολή αναφέρεται:

Σε συνέχεια της 4ης Συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε στις 16.1.2023 και με δεδομένο ότι οι κλιματικές πολιτικές και η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα επηρεάζουν κάθε πολίτη αυτής της χώρας, είναι απαραίτητο να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση, προετοιμασία και ευρύτερη συμμετοχή του κοινού, το οποίο πρέπει έγκαιρα και με αποτελεσματικό τρόπο να μπορεί να λάβει μέρος στη διαδικασία κατάρτισης του σχεδίου. Η ευρεία δημόσια συμμετοχή προκύπτει και ως κατεύθυνση προς τα κράτη μέλη από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές προς τα κράτη μέλη για την επικαιροποίηση των εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα για την περίοδο 2021-2030” (2022/C-495/02), που προβλέπει ότι κατά την επικαιροποίηση πρέπει να “παρέχονται στο κοινό αποτελεσματικές ευκαιρίες συμμετοχής στην εκπόνηση του ΕΣΕΚ” και ζητά “έγκαιρη και χωρίς αποκλεισμούς συμμετοχή του κοινού σύμφωνα με τη σύμβαση του Aarhus”.

Πάγια θέση των οργανώσεων WWF Ελλάς και Greenpeace είναι ότι η διαμόρφωση του αναθεωρημένου ΕΣΕΚ θα πρέπει να βασιστεί στη βέλτιστη κοινωνική συμμετοχή και διαφάνεια και για αυτό χρειάζεται επαρκής χρόνος που θα διασφαλίζει πραγματική συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών. Για ένα σχέδιο με τη σημασία και την εμβέλεια του ΕΣΕΚ, επαρκή χρόνο διαβούλευσης θεωρούμε ένα διάστημα 1,5-2 μηνών, ενώ θα πρέπει να προβλεφθεί και αρκετός χρόνος ώστε το υπουργείο να επεξεργαστεί και να λάβει υπόψη του τα σχόλια που θα κατατεθούν στη διαβούλευση. Το παραπάνω προκύπτει από συστάσεις της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη που έχουν παραχθεί στο πλαίσιο της Σύμβασης του Άαρχους, με βάση τα οποία εύλογο χρονικό διάστημα για δημόσια συμμετοχή θεωρείται μια περίοδος έξι εβδομάδων, ενώ προβλέπουν επίσης και την παροχή επιπλέον έξι εβδομάδων για προετοιμασία του κοινού, πριν την υποβολή σχολίων.

Επιπροσθέτως, κατά τη φάση της διαβούλευσης επί του σχεδίου ΕΣΕΚ θεωρούμε απαραίτητη τη δημοσιοποίηση της ανάλυσης όλων των σεναρίων που εξετάστηκαν, συμπεριλαμβανομένων απαραίτητων διευκρινιστικών στοιχείων όπως κόστος, όφελος, απόσβεση, συμβολή στην απανθρακοποίηση, κ.ο.κ. Επίσης, εκτιμούμε ότι είναι απαραίτητη η εκ μέρους του υπουργείου σας, ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος με όλα τα βήματα ολοκλήρωσης του ΕΣΕΚ, καθώς και της ημερομηνίας κατά την οποία το κοινό θα πρέπει να αναμένει την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης.

Επιφυλασσόμαστε για λεπτομερέστερα σχόλια για τους στόχους που παρουσιάστηκαν στην 4η Συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων προσβλέποντας σε θετική ανταπόκρισή σας.