Π. Κόκκαλης: Ημερίδα: Βιώσιμα και Ανθεκτικά Αγροδιατροφικά Συστήματα στη Μεσόγειο στο τρέχον Γεωπολιτικό πλαίσιο

Π. Κόκκαλης: Ημερίδα: Βιώσιμα και Ανθεκτικά Αγροδιατροφικά Συστήματα στη Μεσόγειο στο τρέχον Γεωπολιτικό πλαίσιο
Τετάρτη, 08/02/2023 - 08:24

Ενημερωτική ημερίδα οργανώνει σήμερα Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, με θέμα «Βιώσιμα και Ανθεκτικά Αγροδιατροφικά Συστήματα στη Μεσόγειο στο τρέχον Γεωπολιτικό πλαίσιο». Την πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή στηρίζει με την συμμετοχή της η ευρωβουλευτής Eugenia Rodriguez Palop των Podemos/THE LEFT.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και η πανδημία έχουν θέσει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, η κλιματική αλλαγή, η απώλεια βιοποικιλότητας, η κατάρρευση των οικοσυστημάτων, η περιβαλλοντική ρύπανση και η έλλειψη πόρων είναι μερικές από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα τις επόμενες δεκαετίες. Και όλα αυτά, σε μία Μεσόγειο που υπερθερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό από τον υπόλοιπο πλανήτη, μία Μεσόγειο που εκτίθεται ολοένα και περισσότερο σε νέα κλιματικά άκρα. Προϋπόθεση για την επισιτιστική ασφάλεια είναι ένα βιώσιμο και ανθεκτικό αγροδιατροφικό σύστημα.

Συνεπής και ολοκληρωμένη εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και Βιοποικιλότητας, και της εφαρμογής της νέας πράσινης αρχιτεκτονικής της ΚΑΠ 2023-27 (ενισχυμένη αιρεσιμότητα, οικολογικά συστήματα και γεωργοπεριβαλλοντικά-κλιματικά μέτρα) θα βοηθήσουν την ΕΕ να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο, χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτικό σύστημα αγροδιατροφής εντός ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος και να ακολουθήσει την πορεία που υποδεικνύεται από τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τα Συστήματα Τροφίμων του 2021 και την Ατζέντα του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να συζητηθούν οι παραπάνω προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή της Μεσογείου και τα αγροδιατροφικά συστήματα, να προταθούν λύσεις και να συζητηθούν ευκαιρίες για βιώσιμα και ανθεκτικά αγροδιατροφικά συστήματα που μπορούν να προσφέρουν οικονομικές και κοινωνικές ευκαιρίες στην περιοχή.

Πατήστε εδώ για εγγραφή και περισσότερες πληροφορίες