Τη σύγκληση της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος για τροποποίηση του ΕΣΔΑ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Τη σύγκληση της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος για τροποποίηση του ΕΣΔΑ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
Παρασκευή, 04/11/2022 - 14:03

Την άμεση σύγκληση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής με θέμα την τροποποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων αιτούνται οι: Σωκράτης Φάμελλος, τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και Χαρά Καφαντάρη, αν. τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος.

Τονίζουν ότι το ισχύον Εθνικό Σχέδιο εγκρίθηκε μετά από προσχηματική δημόσια διαβούλευση κατά το χρονικό διάστημα 6 έως 25 Αυγούστου 2020, παρακάμπτοντας εντελώς τη Βουλή, και για αυτό είναι επιβεβλημένο η εν λόγω συνεδρίαση της Επιτροπής να πραγματοποιηθεί πριν από την κύρωση της τροποποίησής του από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η συνεδρίαση είναι απαραίτητη γιατί, όπως προκύπτει από την πρόταση τροποποίησης, η κυβέρνηση επιδιώκει να καθιερώσει την καύση απορριμμάτων ως βασική στρατηγική αλλά και την παραχώρηση της διαχείρισης σε ιδιώτες, αφαιρώντας αρμοδιότητες από τους δήμους.

Ζητούν τέλος να γίνει ευρεία συζήτηση και διάλογος για το θέμα μέσω και της ακρόασης φορέων με αρμοδιότητες και εξειδίκευση στα θέματα διαχείρισης αποβλήτων και ανακύκλωσης, όπως π.χ. το Δίκτυο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ), καθώς και περιβαλλοντικές Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως η WWF Ελλάς, η Greenpeace, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, κλπ.

Αναλυτικά:

Προς την Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος

Κοιν.: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα:«Αίτημα ειδικής συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος για την τροποποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων»

Αξιότιμη κα Πρόεδρε,

Με την παρούσα επιστολή, αιτούμαστε να προγραμματιστεί άμεσα συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος με θέμα την τροποποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).

Με δεδομένο ότι το ισχύον Εθνικό Σχέδιο εγκρίθηκε μετά από προσχηματική δημόσια διαβούλευση κατά το χρονικό διάστημα 6 έως 25 Αυγούστου 2020, παρακάμπτοντας εντελώς τη Βουλή, θεωρούμε επιβεβλημένο η εν λόγω συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί πριν από την κύρωση της τροποποίησης του ΕΣΔΑ από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Επειδή θεωρούμε απαραίτητο να γίνει συζήτηση και διάλογος, προτείνουμε η εν λόγω συνεδρίαση να περιλαμβάνει ακρόαση φορέων με αρμοδιότητες και εξειδίκευση στα θέματα διαχείρισης αποβλήτων και ανακύκλωσης, όπως π.χ. το Δίκτυο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ), καθώς και περιβαλλοντικές Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως η WWF Ελλάς, η Greenpeace, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, κλπ.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ανταπόκρισή σας στο παραπάνω αίτημα,

Φάμελλος Σωκράτης

Καφαντάρη Χαρά