Ινστιτούτο Περιβάλλοντος: Η μέση θερμοκρασία στην περιοχή μας μπορεί να ανέβει πέντε βαθμούς Κελσίου

Ινστιτούτο Περιβάλλοντος: Η μέση θερμοκρασία στην περιοχή μας μπορεί να ανέβει πέντε βαθμούς Κελσίου
Eurokinissi
Τετάρτη, 17/08/2022 - 15:37

Θα πρέπει να εξοικειωθούμε με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με τον Νίκο Μιχαλόπουλο, διευθυντή του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ εκτίμησε ότι «γεγονότα που θεωρούσαμε σπάνια θα αρχίσουν και θα γίνονται συνήθεια».

Σύμφωνα με τον ειδικό, ακραία καιρικά γεγονότα που έκαναν την εμφάνισή τους κάθε δέκα χρόνια, τώρα θα επαναλαμβάνονται κάθε τέσσερα χρόνια.
«Αυτά είναι τα σημεία της κλιματικής κρίσης. Αυτές οι αλλαγές έχουν γίνει γιατί έχει βάλει ο άνθρωπος το χεράκι του γι’ αυτό και μιλάμε για κλιματική κρίση» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Μιχαλόπουλος εστιάζοντας στο γεγονός ότι αυτό θα μας απασχολεί χρόνια τώρα: «Είναι κάτι που θα ζούμε τα επόμενα χρόνια συνέχεια και πολύ πιο έντονα».
Επιχειρώντας να κάνει μια εκτίμηση για το θα πρέπει να αναμένουμε σε βάθος δεκαετίας ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος δήλωσε ότι αν δεν περιορίσουμε τα αέρια του θερμοκηπίου θα βλέπουμε συχνά τέτοια φαινόμενα.
«Από το ένα ακραίο γεγονός, τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορούμε να πηγαίνουμε στο άλλο ακραίο, στις καταιγίδες και τις πλημμύρες. Πάνω από το 50% των βροχοπτώσεων στην Ελλάδα συνοδεύεται από πλημμυρικά φαινόμενα».
Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο μέχρι το τέλος του αιώνα η μέση θερμοκρασία στην περιοχή μας μπορεί να ανέβει πέντε βαθμούς Κελσίου.

«Το πιο θερμό καλοκαίρι που ζούμε σήμερα θα είναι αύριο ένα δροσερό καλοκαίρι» επεσήμανε ο περιβαλλοντολόγος.