Κ. ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ:"Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης δεν είναι μόνο η απεξάρτηση από τον άνθρακα αλλά η διαφοροποίηση του παραγωγικού μοντέλου"

Κ. ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ:"Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης δεν είναι μόνο η απεξάρτηση από τον άνθρακα αλλά η διαφοροποίηση του παραγωγικού μοντέλου"
Δευτέρα, 20/09/2021 - 13:49

Ο Κωστής Μουσουρούλης, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, συμμετείχε στις 17/09/2021 σε πάνελ με θέμα τη «Δίκαιη Μετάβαση στην εποχή χωρίς άνθρακα: Εξελίξεις και προοπτικές».

Την εκδήλωση για το 2ο Επιχειρηματικό Φόρουμ, που διεξήχθη στο πλαίσιο της ΔΕΘ και συνδιοργανώθηκε με το ENTERPRISE GREECE, χαιρέτησε ο Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Συμμετείχαν επίσης η κα Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Πρώτων Υλών, η κα Καλλιόπη Κυριακίδου, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Υποδομών και Περιβάλλοντος στη Δυτική Μακεδονία, ο κ. Παναγιώτης Νίκας, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου με βίντεο, ο κ.Γιώργος Φιλιόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Enterprise Greece , ο κ. Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO.

Ο κ. Μουσουρούλης αναφερόμενος στην προσπάθεια της χώρας για απεξάρτηση από τον άνθρακα ανέφερε πως "οι καταβολές του σχεδίου δίκαιης μετάβασης είναι στην ισχυρή πολιτική βούληση του Πρωθυπουργού και την απόφαση να θέσει υπό χρονοδιάγραμμα την απεξάρτηση από τον άνθρακα, η οποία, ούτως ή άλλως, είχε δρομολογηθεί από το 2010, για καθαρά συστημικούς λόγους, με τη διαφοροποίηση του εθνικού ενεργειακού μείγματος λόγω εισόδου ανταγωνιστικότερων μεθόδων ηλεκτροπαραγωγής σε συνδυασμό με την χρηματιστηριακή τιμολόγηση των εκπομπών αερίων ρύπων.

Η απόφαση δικαιώνεται διαρκώς και από πολλές πλευρές. Καταρχάς από την ΕΕ, π.χ. με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Fit for 55, για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα υψώσει περισσότερο τους κλιματικούς της στόχους, σε συνέχεια της σχετικής ιστορικής Συμφωνίας Συμβουλίου - Ευρωκοινοβουλίου, από τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές που κυνηγούν τις πράσινες επενδύσεις κ.λπ.

Το ΣΔΑΜ είναι μια Ελληνική Πράσινη Συμφωνία για να φτάσουμε στον τελικό στόχο, ο οποίος δεν είναι μόνον η απεξάρτηση από τον άνθρακα, αλλά η διαφοροποίηση του εξαρτημένου από αυτόν παραγωγικού προτύπου."

Για να περιγράψει τη δομή, τη λειτουργία και τη σκοπιμότητα του ΣΔΑΜ τόνισε χαρακτηριστικά ότι " ...γνωρίζοντας λοιπόν την κατεύθυνση, κατασκευάσαμε το όχημα που θα μας οδηγήσει στον προορισμό, αρχίζοντας από το αμάξωμα. Κατόπιν εξασφαλίσαμε το καύσιμο, που δεν είναι τίποτε άλλο από τους ισχυρούς πόρους που δεσμεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η Ελληνική Δημοκρατία. Μην το ξεχνάμε αυτό, έχουμε εξασφαλίσει και ισχυρούς εθνικούς πόρους. Στη συνέχεια, διεκδικήσαμε και κερδίσαμε πολύ υψηλά επενδυτικά κίνητρα που θα κινητοποιήσουν επιπλέον χρήμα από την αγορά.Τώρα δουλεύουμε στο κιβώτιο ταχυτήτων του οχήματος. Ολοκληρώνουμε το νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο περιλαμβάνεται η οργάνωση του συστήματος διακυβέρνησης και των δομών στήριξης του σχεδίου τόσο στο σκέλος της διαχείρισης, όσο και στο σκέλος της εφαρμογής."

Για να παρακολουθήσετε την παρέμβαση του Κωστή Μουσουρούλη πατήστε εδώ.