Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Τι ισχύει με την ασφάλιση

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Τι ισχύει με την ασφάλιση
Τρίτη, 06/06/2023 - 06:47

Για μια πενταετία θα είναι υπό παρακολούθηση η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες, λόγω του μικρού αριθμού ηλεκτροκίνητων οχημάτων που κυκλοφορούσαν τα τελευταία χρόνια δεν είχαν προχωρήσει στη δημιουργία διαφορετικών πακέτων ασφάλισης. Ωστόσο, όσο αυτή η αγορά μεγαλώνει γίνεται πιο απαιτητική.

Σε ερώτηση του iEnergeia o πρόεδρος της Επιτροπής Αυτοκινήτου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Δημήτρης Ζορμπάς στο περιθώριο εκδήλωσης, ανέφερε ότι τα ασφαλιστήρια συμβόλαια για περίπου μια πενταετία θα είναι τα ίδια όπως και για τα συμβατικά αυτοκίνητα καθώς αυτό το χρονικό διάστημα κρίνεται ικανό για να προκύψουν συμπεράσματα για την αγορά, από τα στοιχεία που θα συλλέγονται όλο αυτό τον καιρό.

Για πέντε χρόνια λοιπόν ελέγχεται ο κλάδος ασφάλιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου, συλλέγονται παρατηρήσεις απορίες προβλήματα και εμπόδια και μετά, καθώς θα έχει ωριμάσει αυτή η αγορά, ενδέχεται να διαφοροποιηθούν τα δεδομένα της ασφάλισης.

Όπως σημείωσε ο κ. Ζορμπάς: «Τα πακέτα ασφάλισης αφορούν στις ίδιες καλύψεις όπως και για τα συμβατικά αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Εξάλλου αυτοκίνητο το ένα, αυτοκίνητο και το άλλο θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί. Η μηχανή μόνο αλλάζει. Οι κίνδυνοι παραμένουν οι ίδιοι. Όπως ο κίνδυνος ενός τροχαίου ατυχήματος, της Πυρκαγιάς, της Κλοπής, των ζημιών από Φυσικά Φαινόμενα, της Θραύσης Κρυστάλλων και όλων των υπόλοιπων καλύψεων. Σε ό,τι έχει να κάνει με την τιμολόγηση της ασφάλειας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου και σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε μεγάλες αλλαγές σε σχέση με τα συμβατικά οχήματα».

Όσο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αυξάνονται στο μέλλον, η ασφαλιστική αγορά θα αρχίσει να διαμορφώνει το κόστος της ασφάλισής τους με παράγοντες όπως:

  • Την ισχύ (KW) του κινητήρα
  • Την επιτάχυνση του οχήματος
  • Την μάρκα
  • Τον τύπο του οχήματος
  • Την αξία του οχήματος

Δηλαδή, στην πλειοψηφία τους στοιχεία που λαμβάνονται και σήμερα υπόψη για την διαμόρφωση των ασφαλίστρων για τα συμβατικά αυτοκίνητα.

Πάντως, οι ασφαλιστικές εταιρίες προετοιμάζονται για την αύξηση της κάλυψης ηλεκτρικών οχημάτων και αρχίζουν σιγά σιγά να παρουσιάζουν νέες καλύψεις, αποκλειστικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και συνδυαστικά με τις παραδοσιακές προαιρετικές καλύψεις (κλοπή καλωδίου φόρτισης, υλικές ζημίες κατά την φόρτιση, ατύχημα κατά την φόρτιση κ.α.)