Τα περιθώρια διύλισης ντίζελ στην Ευρώπη πέφτουν κατά 40% καθώς οι ανησυχίες για την προσφορά ξεθωριάζουν

Τα περιθώρια διύλισης ντίζελ στην Ευρώπη πέφτουν κατά 40% καθώς οι ανησυχίες για την προσφορά ξεθωριάζουν
Τρίτη, 02/01/2024 - 08:16

Τα περιθώρια διύλισης για το ντίζελ στη βορειοδυτική Ευρώπη τελειώνουν φέτος 40% κάτω από τα επίπεδα από το τέλος του 2022, παρά την απαγόρευση της ΕΕ για τις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικών πετρελαιοειδών που τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2023.

Η Ευρώπη εισήγαγε φέτος περισσότερο ντίζελ από τη Μέση Ανατολή και την Ασία για να αντισταθμίσει την απώλεια της προμήθειας ρωσικών καυσίμων. Τα επίπεδα εισαγωγών ήταν αρκετά υψηλά ώστε να αμβλύνουν τους φόβους για έλλειψη εφοδιασμού τον πρώτο χειμώνα χωρίς ρωσικά καύσιμα. Το θερμότερο φθινόπωρο και η θερμότερη έναρξη της χειμερινής περιόδου θέρμανσης βοήθησαν επίσης να αμβλυνθούν ορισμένες από τις ανησυχίες για μια κρίση εφοδιασμού.

Τα περιθώρια διύλισης ντίζελ με φορτηγίδες στη βορειοδυτική Ευρώπη έκλεισαν το 2023 στα 25 δολάρια ανά βαρέλι, μειωμένα κατά περίπου 40% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε τοReuters και δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Στα τέλη του περασμένου έτους, οι φόβοι για έλλειψη εφοδιασμού με ντίζελ ήταν πιο έντονοι, καθώς η αγορά δεν ήξερε τι να περιμένει όταν η Ευρώπη θα χάσει περίπου 600.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) ρωσικής προμήθειας ντίζελ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα αποθέματα ντίζελ και άλλων αποσταγμάτων είναι τώρα υψηλότερα από ό,τι ήταν πέρυσι τέτοια εποχή, γεγονός που υποδηλώνει ότι η σφιχτή παγκόσμια αγορά ντίζελ έχει αρχίσει να χαλαρώνει, εν μέρει λόγω της επιβράδυνσης της οικοδομικής και μεταποιητικής δραστηριότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Τα διυλιστήρια παρήγαγαν υψηλές ποσότητες αποσταγμάτων το τρίτο τρίμηνο του 2023, αυξάνοντας τα αποθέματα, ενώ η οικονομική επιβράδυνση επιβαρύνει την κατανάλωση ντίζελ. Η ζήτηση ντίζελ στην Ευρώπη είναι ήδη αδύναμη λόγω της επιβραδυνόμενης βιομηχανικής δραστηριότητας, γεγονός που θα μπορούσε να διευκολύνει τη στενότητα της αγοράς και να βοηθήσει την Ευρώπη να περάσει το χειμώνα με λιγότερη αγωνία και ανησυχίες.

Οι τιμές του ντίζελ στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες και βρίσκονται τώρα στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιούλιο - ευχάριστα νέα για τη συνεχιζόμενη μάχη τηςFed κατά του πληθωρισμού, καθώς οι τιμές των αγαθών συνδέονται στενά με την τιμή του ντίζελ.