HAE: Επενδύσεις $ 54 δισ., σε ΑΠΕ έως το 2050

HAE: Επενδύσεις $ 54 δισ., σε ΑΠΕ έως το 2050
Τρίτη, 04/07/2023 - 15:40

Ο πρωθυπουργός των ΗΑΕ και κυβερνήτης του Ντουμπάι σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ σε tweet, αναφέρει ότι το έθνος στοχεύει σε τριπλασιασμό του μεριδίου της ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές κατά τη διάρκεια της περιόδου και θα επικεντρωθεί στο υδρογόνο ως πηγή καθαρής ενέργειας.

Επενδύσεις ύψους 54 δισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να επενδύσεουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά τα επόμενα επτά χρόνια, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050.

Τα σχέδια έρχονται καθώς τα ΗΑΕ πρόκειται να φιλοξενήσουν τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28 φέτος. Όπως και πολλά πετρελαιοπαραγωγά έθνη, η ώθηση προς ένα καθαρότερο ενεργειακό σύστημα υπερτερεί επί του παρόντος από τη σημασία των ορυκτών καυσίμων στην οικονομία. Παρόλα αυτά, τα ΗΑΕ ήταν το πρώτο κράτος της Μέσης Ανατολής που ανακοίνωσε τον στόχο του να φτάσει στο καθαρό μηδέν μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Στο πλαίσιο των κινήσεων που παρουσιάστηκαν, ο σεΐχης Μοχάμεντ διόρισε τον Mohamed Hassan Alsuwaidi ως υπουργό επενδύσεων. Ο Alsuwaidi είναι επί του παρόντος διευθύνων σύμβουλος στο πλούσιο ταμείο του Άμπου Ντάμπι ADQ και αναπληρωτής πρόεδρος της εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Masdar.

Η κυβέρνηση ενέκρινε επίσης απόφαση για τη σύσταση συμβουλίου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, το οποίο θα παρακολουθεί τους κινδύνους, θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση πιθανών χρηματοπιστωτικών κρίσεων και θα λαμβάνει προληπτικά μέτρα για την προστασία του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.