Ιράκ και Τουρκία δεν έχουν ακόμη συμφωνία για εξαγωγές πετρελαίου από το Κουρδιστάν

Ιράκ και Τουρκία δεν έχουν ακόμη συμφωνία για εξαγωγές πετρελαίου από το Κουρδιστάν
Πέμπτη, 04/05/2023 - 06:54

Οι ροές πετρελαίου από το Κουρδιστάν σταμάτησαν στα τέλη Μαρτίου, αναγκάζοντας τις εταιρείες είτε να περιορίσουν είτε να αναστείλουν την παραγωγή λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας των δεξαμενών αποθήκευσης.

Το Ιράκ και η Τουρκία δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία για την επανέναρξη των εξαγωγών αργού πετρελαίου από την ημιαυτόνομη ιρακινή περιοχή του Κουρδιστάν από το τουρκικό λιμάνι του Τζεϊχάν, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Ιχσάν Αμπντούλ Τζαμπάρ Ισμαέλ.

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου του Κουρδιστάν έχουν κλείσει για περισσότερο από ένα μήνα, εβδομάδες μετά τη συμφωνία που κατέληξαν στις αρχές Απριλίου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ και η περιοχή του Κουρδιστάν για την επανέναρξη των εξαγωγών μέσω ενός αγωγού Ιράκ-Τουρκίας και του λιμανιού του Τζεϊχάν στη Μεσόγειο.

Η τύχη των εξαγωγών βρίσκεται τώρα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράκ και της Τουρκίας για τις πληρωμές και σε μια δεύτερη υπόθεση διαιτησίας μεταξύ των δύο χωρών για τις εξαγωγές από το Κουρδιστάν.

Οι ροές πετρελαίου από το Κουρδιστάν σταμάτησαν στα τέλη Μαρτίου, αναγκάζοντας τις εταιρείες είτε να περιορίσουν είτε να αναστείλουν την παραγωγή λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας των δεξαμενών αποθήκευσης.

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου του Κουρδιστάν - περίπου 400.000 βαρέλια ημερησίως που μεταφέρονται μέσω ενός αγωγού Ιράκ-Τουρκίας στο Τζεϊχάν και στη συνέχεια με δεξαμενόπλοια στις διεθνείς αγορές - σταμάτησαν στα τέλη Μαρτίου από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο αποφάσισε υπέρ του Ιράκ έναντι της Τουρκίας σε μια διαμάχη σχετικά με τις ροές αργού πετρελαίου από το Κουρδιστάν. Το Ιράκ υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν έπρεπε να επιτρέψει τις εξαγωγές κουρδικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Ιράκ-Τουρκίας και του Τζεϊχάν χωρίς την έγκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Ιράκ.

Τώρα που υπάρχει συμφωνία μεταξύ του Ιράκ και του Κουρδιστάν για την επανέναρξη των εξαγωγών, το Ιράκ αναμένει απάντηση από την Τουρκία.

Οι διαχειριστές των αγωγών δεν έχουν λάβει ακόμη οδηγίες για την επανέναρξη των ροών και τα περισσότερα από τα μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου του Κουρδιστάν παραμένουν κλειστά.

Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου Gulf Keystone Petroleum, η DNO ASA με έδρα τη Νορβηγία και η Forza Petroleum με έδρα τον Καναδά ανέστειλαν την παραγωγή στα κοιτάσματα που διαχειρίζονται στο Κουρδιστάν στις αρχές Απριλίου και δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει την επανέναρξη της παραγωγής.

Η Gulf Keystone ανέφερε σε επιχειρησιακή ενημέρωση την περασμένη εβδομάδα ότι «συνεχίζει να πιστεύει ότι η αναστολή των εξαγωγών θα είναι προσωρινή και είναι έτοιμη να επαναλάβει την παραγωγή αμέσως, αν και δεν έχει ανακοινωθεί δημοσίως από την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν κανένα επίσημο χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη των εργασιών του αγωγού».