Τα 6 πετρελαιοπαραγωγά έθνη που ζητούν να ενταχθούν στη συμμαχία BRICS

Τα 6 πετρελαιοπαραγωγά έθνη που ζητούν να ενταχθούν στη συμμαχία BRICS
Παρασκευή, 05/05/2023 - 06:42

Συνολικά, 19 έθνη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο μπλοκ των αναδυόμενων αγορών.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αλγερία, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και το Ιράν ζήτησαν επίσημα να ενταχθούν στην ομάδα των κρατών BRICS, καθώς αυτή ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την ετήσια σύνοδο κορυφής της στη Νότια Αφρική.

Συνολικά, 19 έθνη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο μπλοκ των αναδυόμενων αγορών της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με τον Ανίλ Σούκλαλ, πρεσβευτή της Νότιας Αφρικής στην ομάδα.

«Αυτό που θα συζητηθεί είναι η επέκταση των BRICS και οι λεπτομέρειες για το πώς θα συμβεί αυτό... Δεκατρείς χώρες έχουν ζητήσει επίσημα να ενταχθούν και άλλες έξι έχουν ζητήσει ανεπίσημα την ένταξή τους. Λαμβάνουμε αιτήσεις για ένταξη κάθε μέρα», δήλωσε ο Νοτιοαφρικανός αξιωματούχος στο Bloomberg νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Οι BRICS θα πραγματοποιήσουν την ετήσια σύνοδο κορυφής τους στο Κέιπ Τάουν την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Οι υπουργοί Εξωτερικών και των πέντε κρατών μελών έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Bloomberg αποκάλυψε ότι οι BRICS αναμένεται σύντομα να ξεπεράσουν τα κράτη G7 υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σε προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, ενώ τα κράτη G7 και BRICS συνέβαλαν το καθένα εξίσου στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2020, οι επιδόσεις του υπό δυτική ηγεσία μπλοκ έχουν πρόσφατα μειωθεί. Μέχρι το 2028, η G7 αναμένεται να αποτελεί μόλις το 27,8% της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ οι BRICS θα αποτελούν το 35%.

Οι εκτιμήσεις ήρθαν μόλις λίγες εβδομάδες αφότου ο αναπληρωτής πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Μπαμπάκοφ, αποκάλυψε ότι οι BRICS εργάζονται για την ανάπτυξη ενός «νέου νομίσματος», το οποίο θα παρουσιαστεί στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής του οργανισμού.

Τα κράτη μέλη των BRICS αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Το ενδιαφέρον των χωρών του Παγκόσμιου Νότου να ενταχθούν στο μπλοκ έρχεται σε μια εποχή που όλο και περισσότερες κυβερνήσεις απομακρύνονται από το δολάριο των ΗΠΑ.

Το δολάριο έχει γίνει πιο αναξιόπιστο για τις δολαριοποιημένες οικονομίες λόγω της αύξησης των επιτοκίων που ρυθμίζονται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) και της οπλοποίησης του δολαρίου από την τράπεζα μέσω οικονομικών κυρώσεων.