Bloomberg: Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να μπλοκάρουν τις προμήθειες LNG από τη Ρωσία χωρίς την επιβολή νέων κυρώσεων

Bloomberg: Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να μπλοκάρουν τις προμήθειες LNG από τη Ρωσία χωρίς την επιβολή νέων κυρώσεων
Τρίτη, 28/03/2023 - 11:25

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμοι να εγκρίνουν μια πρόταση που θα δίνει στις κυβερνήσεις τους το δικαίωμα να εμποδίζουν προσωρινά τους Ρώσους εξαγωγείς να προκρατούν χωρητικότητα υποδομών που απαιτούνται για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου, αναφέρει το πρακτορείο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να δημιουργήσει έναν μηχανισμό που θα δίνει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να εμποδίζουν τις εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) χωρίς να χρειάζεται να επιβάλλουν νέες κυρώσεις. Αυτό ανέφερε το Bloomberg την Τρίτη, επικαλούμενο έγγραφο που έχει στη διάθεσή του.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ είναι έτοιμοι να εγκρίνουν μια πρόταση που θα δίνει στις κυβερνήσεις τους το δικαίωμα να απαγορεύουν προσωρινά στους Ρώσους εξαγωγείς να προκρατούν χωρητικότητα υποδομών που απαιτούνται για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ωστόσο, τα επιμέρους κράτη θα πρέπει να διαβουλευτούν με άλλα μέλη της κοινότητας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να θέσουν σε εφαρμογή έναν τέτοιο μηχανισμό. Η χρήση του αναμένεται να μειώσει περαιτέρω την εξάρτηση της ΕΕ από την ενέργεια από τη Ρωσία, δήλωσε ο οργανισμός.

Μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι χώρες της ΕΕ έχουν επεκτείνει σημαντικά τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, έχοντας ήδη εγκρίνει 10 πακέτα περιορισμών. Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε νωρίτερα ότι η ΕΕ δεν συζητά προς το παρόν νέους περιορισμούς.