Διπλάσια τα κέρδη της TotalEnergies από το LNG για το 2022

Διπλάσια τα κέρδη της TotalEnergies από το LNG για το 2022
Δευτέρα, 13/02/2023 - 08:12

Ο γαλλικός κολοσσός TotalEnergies σημείωσε άλμα στα προσαρμοσμένα καθαρά λειτουργικά της έσοδα στα 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 λόγω της υψηλής ζήτησης στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ίδια η εταιρεία στη δημοσιότητα.

Η ενεργειακή εταιρεία τόνισε ότι τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της για το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 11% σε περίπου 7,56 δισεκατομμύρια δολάρια, ενισχυμένα από τις υψηλότερες πωλήσεις LNG, ενώ τα κέρδη της για ολόκληρο το έτος 2022 διπλασιάστηκαν στα 36,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Τα προσαρμοσμένα τριμηνιαία καθαρά κέρδη αυξήθηκαν από 6,82 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι , αλλά μειώθηκαν σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο των 9,86 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα καθαρά έσοδα για το τέταρτο τρίμηνο μειώθηκαν 44 τοις εκατό σε ετήσια βάση, ενώ τα καθαρά κέρδη πλήρους έτους αυξήθηκαν 28 τοις εκατό στα 20,5 δισεκατομμύρια δολάρια και περιλαμβάνουν σχεδόν 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε προβλέψεις που σχετίζονται με τη Ρωσία, ανέφερε η TotalEnergies.

Η TotalEnergies δέχτηκε επίσης πλήγμα 4,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου για την απομείωση του μεριδίου της στη ρωσική εταιρεία παραγωγής LNG Novatek.

«Ενώ μειώθηκαν από τα υψηλά του προηγούμενου τριμήνου λόγω των αβεβαιοτήτων σχετικά με τις προοπτικές ζήτησης, οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου τέταρτου τριμήνου καθώς και τα περιθώρια διύλισης παρέμειναν ισχυρά σε αγορές με περιορισμένη προσφορά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Patrick Pouyanne .

«Επωφελούμενη από αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον καθώς και την αύξηση της παραγωγής υδρογονανθράκων και των πωλήσεων LNG, χάρη στη μοναδική της θέση στην Ευρώπη, η TotalEnergies δήλωσε ταμειακές ροές 9,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων και προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων», είπε.

Τον περασμένο μήνα, η TotalEnergies έκανε γνωστό ότι αναμένει υψηλότερες ταμειακές ροές από τις δραστηριότητές της με LNG το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα προσαρμοσμένα καθαρά λειτουργικά έσοδα για το ολοκληρωμένο LNG ήταν 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, διπλάσιο από τη συνεισφορά των 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021.

Η TotalEnergies υπογράμμισε ότι το ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιό της LNG, ιδίως η ικανότητα επαναεριοποίησης της στην Ευρώπη, ήταν σε καλή θέση για να αξιοποιήσει τα οφέλη του ευνοϊκού περιβάλλοντος τιμολόγησης.

Κατά τη διάρκεια του έτους του 2022, η TotalEnergies πούλησε 48,1 εκατομμύρια τόνους LNG, αύξηση 15% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η παραγωγή LNG αυξήθηκε επίσης κατά 10 τοις εκατό σε 4,4 εκατομμύρια τόνους το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, επωφελούμενη από ένα πλήρες τέταρτο της παραγωγής από το έργο Ichthys LNG στην Αυστραλία που ηγείται η Inpex, ανέφερε η εταιρεία.