Η παροχή φυσικού αερίου στην ΕΕ από το Αζερμπαϊτζάν αυξήθηκε κατά 40% το 2022

Η παροχή φυσικού αερίου στην ΕΕ από το Αζερμπαϊτζάν αυξήθηκε κατά 40% το 2022
Δευτέρα, 06/02/2023 - 08:14

Μια όλοένα και στενότερη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα καταγράφεται τον τελευταίο ένα χρόνο μεταξύ ΕΕ και Αζερμπαϊτζάν.

Όλα δείχνουν ότι ενεργειακές αγορές μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται μόλις στην αρχή τους, καθώς οι προοπτικές εμβάθυνσης των ενεργειακών σχέσεων δεν έχουν εξαντληθεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσβλέπει στη διατήρηση της μακροπρόθεσμης ενεργειακής συνεργασίας με το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε επ’ αυτού πριν από λίγα εικοσιτετράωρα η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson, επιβεβαιώνοντας τις προθέσεις για το μέλλον.

Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και του σταθερού εφοδιασμού με φυσικό αέριο, και η ΕΕ θα ήθελε να συνεχίσει αυτή τη συνεργασία, πρόσθεσε η κα Simson σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Parviz Shahbazov στο Μπακού την Παρασκευή.

Η ΕΕ αντιμετώπισε ενεργειακή κρίση το 2022, η οποία συνεπάγεται σημαντική αύξηση των τιμών της ενέργειας με την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία και τη διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου, είπε.

Ήταν το Αζερμπαϊτζάν που βοήθησε την ΕΕ εκείνη την εποχή, υπενθύμισε η Simson. «Το Αζερμπαϊτζάν μπόρεσε να αυξήσει την παροχή φυσικού αερίου πέρυσι κατά 40%,» ανέφερε.

Οι δύο πλευρές σχεδιάζουν να διπλασιάσουν την ποσότητα φυσικού αερίου που αποστέλλεται στην ΕΕ από το Αζερμπαϊτζάν σε 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έως το 2027, επισήμανε ακόμη η Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας. «Η συνεδρίαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου έδειξε την ισχυρή αποφασιστικότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων να πραγματοποιήσουν αυτή την επέκταση ήδη μέχρι το 2027», τόνισε.

«Η ΕΕ εξετάζει επίσης με μεγάλο ενδιαφέρον τα διακασπικά έργα», υπογράμμισε.

«Η συνεργασία πρέπει να υπερβαίνει τις προμήθειες φυσικού αερίου», ανέφερε ακόμη η Kadri Simson, για να συμπληρώσει: «Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συνεργασία για την πράσινη ενέργεια, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, και η μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου».

Η ΕΕ υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις του Αζερμπαϊτζάν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πιστεύει ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για μακροπρόθεσμη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα, είπε.

Το Αζερμπαϊτζάν απέστειλε 8,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη το 2021 και 11,4 κυβικά μέτρα το 2022.

Τελευταία τροποποίηση στις 06/02/2023 - 08:36