Τσεχία: Στο 3-4% μείωσε την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο

Τσεχία: Στο 3-4% μείωσε την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο
Τετάρτη, 01/02/2023 - 13:59

Η χώρα αντικατέστησε το ρωσικό φυσικό αέριο με εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Νορβηγία και εισαγωγές LNG από το εξωτερικό, το οποίο διανέμεται στη χώρα μέσω τερματικού σταθμού LNG στην Ολλανδία.

Τη μείωση της εξάρτησης της χώρα του από το ρωσικό φυσικό αέριο, από 97% σε 3-4% σε οκτώ μήνες, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

«Ήμασταν σχεδόν 100% εξαρτημένοι από το ρωσικό φυσικό αέριο και σήμερα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Καταφέραμε να απαλλαγούμε από την εξάρτησή μας από τη Ρωσία πολύ γρήγορα και οι αποθήκες φυσικού αερίου έχουν φθάσει στο 74% της χωρητικότητάς τους», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Πετρ Φιάλα, ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για τη χώρα ήταν η απόκτηση μεριδίου στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ολλανδία, ενώ η χώρα του διαπραγματεύεται και νέες χωρητικότητες σε άλλους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως της Γερμανίας.

Επιπλέον, πέρυσι η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Τσεχική Δημοκρατία μειώθηκε κατά 19% σε ετήσια βάση.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας εξήρε τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε επίπεδο ΕΕ, οι οποίες βοήθησαν στη σταθεροποίηση των τιμών ενέργειας, όπως το ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο, δηλώνοντας πως «Έχουμε πείσει την αγορά ότι μπορούμε να διαχειριστούμε τον χειμώνα και γι’ αυτό οι τιμές της ενέργειας πέφτουν».

Από την πλευρά του ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Ζόζεφ Σίκελα, τόνισε ότι η Τσεχία μειώνει την εξάρτησή της από τα ρωσικά πυρηνικά καύσιμα, τα οποία χρησιμοποιούνταν προηγουμένως και στα δύο πυρηνικά εργοστάσια που βρίσκονται στη χώρα. Όσον αφορά το αργό πετρέλαιο, το ήμισυ της τσεχικής κατανάλωσης εξακολουθεί να έρχεται στη χώρα μέσω του αγωγού Druzhba, ο οποίος εξαιρέθηκε από τις κυρώσεις της ΕΕ. Ωστόσο, οι εισαγωγές αυτές θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από τον σχεδιαζόμενο αγωγό TAL+.