Η Ρωσία αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει περισσότερα δικά της πετρελαιοφόρα για να αποφύγει τις κυρώσεις

Η Ρωσία αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει περισσότερα δικά της πετρελαιοφόρα για να αποφύγει τις κυρώσεις
Σάββατο, 14/01/2023 - 08:27

Η Ρωσία αυξάνει τον αριθμό των δικών της πετρελαιοφόρων που χρησιμοποιεί για να παραδώσει το αργό πετρέλαιό της στους αγοραστές, ανέφερε την Παρασκευή το Bloomberg.

Η ΕΕ επέβαλε αυστηρές κυρώσεις που απαγορεύουν όλες τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου σε χώρες της ΕΕ που μεταφέρονται δια θαλάσσης στις 5 Δεκεμβρίου. Συν τοις άλλοις, οι αγοραστές της G7 που αγοράζουν ρωσικό θαλάσσιο αργό πετρέλαιο μπορούν να το κάνουν μόνο σε τιμή κάτω των 60 δολαρίων ανά βαρέλι, αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν ευρωπαϊκά πλοία ή ασφαλιστές.

Οι κυρώσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των ευρωπαϊκών φορτίων δεξαμενόπλοιων από βασικά δυτικά λιμάνια πετρελαίου στη Ρωσία, αναφέρει το Bloomberg. Από τις 5 Δεκεμβρίου, τα ευρωπαϊκά δεξαμενόπλοια μετέφεραν περίπου το 30% όλων των φορτίων που αποστέλλονται από τα δυτικά λιμάνια πετρελαίου στη Ρωσία - από 50% προηγουμένως. Η δραστηριότητα των ρωσικών δεξαμενόπλοιων, ωστόσο, έχει αυξηθεί, με το 35% του αργού πετρελαίου από αυτά τα ρωσικά λιμάνια να μεταφέρεται μέσω ρωσικών δεξαμενόπλοιων -από 22% προηγουμένως.

Ενώ οι εισαγωγείς της ΕΕ δεν μπορούν πλέον να αγοράζουν θαλάσσιο ρωσικό αργό πετρέλαιο, οι χώρες της G7 μπορούν, υπό την προϋπόθεση ότι είναι κάτω από το καθορισμένο ανώτατο όριο τιμών που έχει θέσει η ομάδα.

Αλλά την περασμένη Παρασκευή, η ναυαρχίδα του ρωσικού αργού πετρελαίου, το Urals, διαπραγματευόταν πολύ κάτω από το ανώτατο όριο, στα 38 δολάρια ανά βαρέλι. Το Κρεμλίνο δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν έχει δει ακόμη καμία περίπτωση επιβολής ανώτατων ορίων τιμών στο ρωσικό αργό πετρέλαιο τον τελευταίο μήνα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τον περασμένο μήνα διάταγμα με το οποίο απαγορεύεται η πώληση αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών σε οποιαδήποτε έθνη που τηρούν το ανώτατο όριο τιμών της G7, αρχής γενομένης από την 1η Φεβρουαρίου. Η απαγόρευση αυτή ισχύει για πέντε μήνες.

Μια άλλη απαγόρευση -αυτή τη φορά για τα προϊόντα πετρελαίου από τη Ρωσία- πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου, ενώ η G7 πρόκειται να επιβάλει δύο ανώτατα όρια τιμών στις πωλήσεις προϊόντων αργού πετρελαίου από τη Ρωσία -ένα για προϊόντα που διαπραγματεύονται με premium σε σχέση με το αργό πετρέλαιο και ένα άλλο για προϊόντα που διαπραγματεύονται με discount σε σχέση με το αργό πετρέλαιο.