Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες κοιτάζουν προς την Ινδία για επενδύσεις

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες κοιτάζουν προς την Ινδία για επενδύσεις
Κυριακή, 15/01/2023 - 08:17

Η Ινδία εκμεταλλεύεται την έκπτωση του ρωσικού αργού πετρελαίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά επιδιώκει να αναπτύξει τα δικά της αποθέματα.

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ Exxon Mobil Corp και Chevron Corp -μαζί με τη γαλλική TotalEnergies- εξετάζουν διεξοδικά την αύξηση των επενδύσεών τους στον τομέα έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ινδίας, δήλωσε ο υπουργός πετρελαίου της Ινδίας σε ομιλία του την Παρασκευή, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η ExxonMobil δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι τα σχέδια δαπανών της για το 2023 περιλαμβάνουν 23 - 27 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιουχικές επενδύσεις για να διατηρήσει το σημερινό επίπεδο παραγωγής των 3,7 εκατομμυρίων boepd. Μακροπρόθεσμα, η ExxonMobil δήλωσε ότι θα δαπανήσει μεταξύ 20 και 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αύξηση της παραγωγής του αμερικανικού υπερμεγέθους κατά 500.000 boepd μέσα στην επόμενη τετραετία - με το 70% των κεφαλαίων αυτών να τοποθετείται στην αμερικανική Permian Basin, τη Γουιάνα, τη Βραζιλία και τα έργα LNG και τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων.

Η αμερικανική Chevron αύξησε τις επενδύσεις της για το 2023 κατά 25%, με 17 δισ. δολάρια να έχουν προγραμματιστεί για κεφαλαιουχικά έργα φέτος. Η Chevron δήλωσε ότι 8 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά θα πάνε στην ανάπτυξη περιουσιακών στοιχείων παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ - περίπου τα μισά από τα οποία θα ριχτούν στο Permian. 2 δισεκατομμύρια δολάρια θα βυθιστούν σε άλλα περιουσιακά στοιχεία της στις ΗΠΑ, και το 20% των κεφαλαίων ανάντη θα δαπανηθεί σε έργα στην GoM. Άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια προορίζονταν για έργα με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα. Επίσης, έθεσε στην άκρη χρήματα για τα έργα της στο Καζακστάν και την κοινοπραξία χημικών με την Phillips 66 στο Τέξας.

Η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο. Εκμεταλλεύεται την έκπτωση του ρωσικού αργού πετρελαίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά επιδιώκει να αναπτύξει τα δικά της αποθέματα για να απομακρυνθεί από τη μεγάλη εξάρτησή της από τις δαπανηρές εισαγωγές.

«Η Ινδία είναι έτοιμη να διερευνήσει ευκαιρίες για την από κοινού ανάπτυξη παραγωγής περιουσιακών στοιχείων πετρελαίου και φυσικού αερίου προς αμοιβαίο όφελος και προσκαλεί επίσης επενδύσεις στον εγχώριο τομέα εξερεύνησης και παραγωγής μας», δήλωσε ο Χάρντιπ Σινγκ Πούρι την Παρασκευή.