Η Equinor ξεκίνησε την παραγωγή από το κοίτασμα Johan Sverdrup Phase 2

Η Equinor ξεκίνησε την παραγωγή από το κοίτασμα Johan Sverdrup Phase 2
Παρασκευή, 16/12/2022 - 08:16

Ο νορβηγικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Equinor ξεκίνησε την παραγωγή από το έργο Johan Sverdrup Phase 2 στη Βόρεια Θάλασσα ανοιχτά της Νορβηγίας.

Η πλειονότητα της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου από αυτό το κοίτασμα αναμένεται να κατευθυνθεί προς την Ευρώπη, ενισχύοντας την ενεργειακή της ασφάλεια.

Η Equinor ανακοίνωσε την έναρξη της παραγωγής σε αυτό το έργο εχθές Πέμπτη και αποκάλυψε ότι μόλις το κοίτασμα Johan Sverdr up φτάσει την παραγωγή στο υψηλότερο προγραμματισμένο επίπεδο, κάθε τρίτο νορβηγικό βαρέλι πετρελαίου θα προέρχεται από αυτό το γιγάντιο κοίτασμα, το οποίο αναμένεται να είναι «ουσιαστικό για τη διασφάλιση υψηλών και σταθερών παραδόσεων ενέργειας” από τη Νορβηγία τις επόμενες δεκαετίες.

Αποτελούμενο από μια νέα πλατφόρμα, πέντε νέα υποθαλάσσια συστήματα, 28 νέα πηγάδια, μια νέα μονάδα για την υπάρχουσα πλατφόρμα ανύψωσης και εγκαταστάσεις για την αποστολή ενέργειας από την ακτή στην περιοχή Utsira High, το έργο Johan Sverdrup Phase 2 «παραδόθηκε όπως είχε προγραμματιστεί, σε χρόνο και κόστος, παρά την πανδημία του Covid-19», περιέγραψε η εταιρεία.

Επιπλέον, περισσότερο από το 90 τοις εκατό των παραδόσεων στο Johan Sverdrup Phase 2 έχουν διεύθυνση χρέωσης Νορβηγίας και πολλοί από τους προμηθευτές συμμετείχαν επίσης στο πρώτο μέρος της ανάπτυξης αυτού του έργου. Η πλήρης ανάπτυξη του Johan Sverdrup έχει οριακή τιμή μικρότερη από 15 $ ανά βαρέλι.

Ο Geir Tungesvik , εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Equinor για έργα, γεωτρήσεις και προμήθειες, παρατήρησε: «Ολόκληρο το έργο Johan Sverdrup είναι τώρα σε λειτουργία. Αυτή είναι μια μνημειώδης ημέρα για εμάς και τους συνεργάτες μας, την Aker BP, την Petoro και την Total Energies, αλλά και για τη Νορβηγία και την Ευρώπη. Ο Johan Sverdrup αντιπροσωπεύει μεγάλες και σημαντικές παραδόσεις ενέργειας και στην τρέχουσα κατάσταση της αγοράς, οι περισσότεροι όγκοι θα διατεθούν στην Ευρώπη».

Καθώς το κοίτασμα Johan Sverdrup θα παράγει 720.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως σε ένα υψηλό επίπεδο, με στόχο να αυξηθεί στα 755.000 βαρέλια ημερησίως, η Equinor τόνισε ότι μόνο αυτό το κοίτασμα μπορεί να καλύψει το 6-7% της ημερήσιας ζήτησης πετρελαίου στην Ευρώπη με ανακτήσιμους όγκους συνολικά 2,7 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.

«Ήταν πρόκληση και θα ήθελα να στείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους βοήθησαν να φτάσει το έργο με ασφάλεια στην τελική ευθεία, και στους δύο εταίρους, στους δικούς μας υπαλλήλους και, κυρίως, στους προμηθευτές», πρόσθεσε ο Tungesvik.

Τελευταία τροποποίηση στις 16/12/2022 - 08:25