Το Ιράν και η Ρωσία επιταχύνουν την προσπάθεια απο-δολαριοποίησης

Το Ιράν και η Ρωσία επιταχύνουν την προσπάθεια απο-δολαριοποίησης
Παρασκευή, 16/12/2022 - 08:25

Τον Ιανουάριο του 2022, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι έφτασε στη Μόσχα για να συζητήσει νομισματικά και τραπεζικά θέματα μεταξύ Ρωσίας και Ιράν, όπου οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην άρση των εμπορικών φραγμών για την αύξηση του εμπορίου μεταξύ τους σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Ρωσία, ο Ραΐσι δήλωσε ότι η Μόσχα και η Τεχεράνη συζήτησαν μέτρα για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας του δολαρίου ΗΠΑ και τη συνέχιση του εμπορίου μεταξύ Ρωσίας και Ιράν στα αντίστοιχα εθνικά τους νομίσματα. Ένα μήνα μετά τη συνάντηση, επιβλήθηκαν εκτεταμένες δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα ως απάντηση στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Ενώ το Ιράν ήταν προηγουμένως μία από τις χώρες με τις περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο, η εισβολή στην Ουκρανία εκτόξευσε και τη Ρωσία σε αυτή τη θέση.

Εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν και την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Ως αποτέλεσμα, το Ιράν και η Ρωσία έχουν πλέον έρθει όλο και πιο κοντά και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει εισέλθει σε νέα φάση σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του νομισματικού και του τραπεζικού τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλί Σαλεχαμπάντι, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, μετά από λεπτομερείς διαπραγματεύσεις με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, στη Μόσχα στις 9 Ιουλίου, ανέφερε ότι «το θέμα της χρήσης των εθνικών νομισμάτων ήταν ένα από τα σημαντικά σημεία εστίασης των διαβουλεύσεων με ανώτερους Ρώσους οικονομικούς αξιωματούχους και σύντομα θα δούμε την εφαρμογή των συμφωνηθέντων».

Όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε την Τεχεράνη τον Ιούλιο του 2022, το πρώτο ταξίδι του ηγέτη του Κρεμλίνου εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ τόνισε ότι «το δολάριο ΗΠΑ θα πρέπει να αποσυρθεί από το παγκόσμιο εμπόριο και αυτό μπορεί να γίνει σταδιακά». Την ίδια ημέρα, σε μια συμβολική πράξη, πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές μεταξύ του ρωσικού ρουβλίου και του ιρανικού ριάλ στο Χρηματιστήριο Συναλλάγματος του Ιράν, με την πρώτη συναλλαγή να πραγματοποιείται στις 19 Ιουλίου με ανταλλαγή 3 εκατομμυρίων ρουβλίων (48.000 δολαρίων).

Εκείνη τη στιγμή, η επίλυση του προβλήματος των τραπεζικών συναλλαγών SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) κατέστη κρίσιμη για τη Ρωσία και το Ιράν, καθώς και οι δύο χώρες διαπίστωσαν ότι η πρόσβασή τους στο σύστημα SWIFT ήταν σοβαρά περιορισμένη. Στην περίπτωση της Τεχεράνης, το Ιράν βρέθηκε αποκομμένο από το SWIFT μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία JCPOA από την κυβέρνηση Τραμπ τον Μάιο του 2018, με την υπηρεσία χρηματοοικονομικών μηνυμάτων να ανακοινώνει ότι «αναστέλλει την πρόσβαση για ορισμένες ιρανικές τράπεζες προς το συμφέρον της σταθερότητας και της ακεραιότητας του ευρύτερου παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Η αναστολή αυτή συνεχίστηκε υπό την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, καθώς η Ουάσινγκτον απέτυχε να αναβιώσει την JCPOA. Το Κρεμλίνο, εν τω μεταξύ, έχει βρεθεί πλέον σε παρόμοια κατάσταση από την έναρξη του πολέμου του κατά της Ουκρανίας. Καθώς η σύγκρουση κλιμακώθηκε γρήγορα στα τέλη Φεβρουαρίου, ένας μεγάλος συνασπισμός κρατών, συμπεριλαμβανομένων των μελών της ΕΕ, των ΗΠΑ, του Καναδά και του Ηνωμένου Βασιλείου, μεταξύ άλλων, συμφώνησε να απαγορεύσει σε αρκετές ρωσικές τράπεζες την πρόσβαση στο SWIFT με σκοπό την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας και την ακρωτηρίαση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ρωσία αποφάσισε να αναπτύξει ένα εθνικό σύστημα διατραπεζικών ανταλλαγών, το Financial Messaging System of the Bank of Russia (SPFS), το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2014 για να αντικαταστήσει το SWIFT. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Μόσχα προσπάθησε να επεκτείνει το SPFS στις χώρες BRICS (χαλαρή ρύθμιση της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής), στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EEU), στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης και σε άλλους σημαντικούς εταίρους για τη Ρωσία. Στην προσπάθειά της αυτή, η Μόσχα βρήκε έναν πρόθυμο εταίρο στο Ιράν και οι δύο χώρες άρχισαν να συνεργάζονται για την ανάπτυξη ενός εναλλακτικού συστήματος πληρωμών έναντι του SWIFT.

Δεδομένου ότι μία από τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός συστήματος που θα μοιάζει με το SWIFT μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας είναι η ανάπτυξη εγγενών διατραπεζικών συστημάτων messenger, το θέμα αυτό αποτέλεσε επίσης βασικό μέρος των διαπραγματεύσεων εμπειρογνωμόνων και τεχνικών μεταξύ των δύο χωρών τους τελευταίους μήνες. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία Μεχντί Σαφάρι δήλωσε: «Φυσικά, δύο χώρες που θέλουν να αποδολαριοποιήσουν τις συναλλαγές τους θα πρέπει να έχουν ένα ειδικό σύστημα παρόμοιο με το SWIFT».

Ένα άλλο κρίσιμο βήμα για το Ιράν και τη Ρωσία στην περαιτέρω ανάπτυξη της χρηματοπιστωτικής και τραπεζικής τους συνεργασίας είναι η συμφωνία για την ενσωμάτωση του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir και του ιρανικού τραπεζικού συστήματος Shetab.

Η Ρωσία σχεδίασε και δημιούργησε το σύστημα Mir το 2014, παράλληλα με τη δημιουργία ενός χρηματοπιστωτικού συστήματος ανεξάρτητου από το SWIFT, ως έναν τρόπο να ξεπεραστεί κάθε πιθανή παρεμπόδιση των ηλεκτρονικών πληρωμών από συστήματα που έχουν σχεδιαστεί από δυτικές χώρες, όπως η Visa ή η MasterCard.

Το Ιράν, εν τω μεταξύ, δημιούργησε το τραπεζικό σύστημα Shetab το 2002 με σκοπό τη δημιουργία μιας ενιαίας ραχοκοκαλιάς για το ιρανικό τραπεζικό σύστημα για τη διαχείριση των συναλλαγών μέσω ΑΤΜ, σημείων πώλησης και άλλων συναλλαγών με κάρτες. Καθώς οι χώρες εργάζονταν προς την κατεύθυνση της ενοποίησης των τραπεζικών τους συστημάτων, ο Ιρανός υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Οικονομικών Εχσάν Καντουζί ανακοίνωσε ότι «τα δίκτυα τραπεζικών καρτών του Ιράν και της Ρωσίας ελπίζουμε ότι θα συνδεθούν εντός των προσεχών μηνών.

Εκτός από την ανάπτυξη και τη διευκόλυνση των διμερών τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών ανταλλαγών μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας, η Τεχεράνη θα μπορούσε να μεταφέρει χρήματα με άλλα κράτη μέλη της EEU, καθώς η προτιμησιακή εμπορική συμφωνία που υπέγραψε η Τεχεράνη με το μπλοκ το 2019 πρόκειται να αναβαθμιστεί σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Αυτό θα επέτρεπε στο Ιράν να συμμετέχει σε συναλλαγές με την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν και το Κιργιστάν, εκτός από τη Ρωσία, καθώς όλες συνδέονται με το Mir.

Για το έργο αυτό, η Mir Business Bank διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διευκόλυνση των ανταλλαγών μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας. Η τράπεζα είναι μια ρωσική οντότητα με 100 % συμμετοχή ξένων κεφαλαίων- ιδρυτής της και μοναδικός μέτοχός της είναι η Bank Melli (Εθνική Τράπεζα) του Ιράν. Η Mir Business Bank διαθέτει τρία υποκαταστήματα στη Μόσχα, το Καζάν και το Αστραχάν. Παρόλο που η τράπεζα ήταν μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο κυρώσεων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2018, ως υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας του Ιράν, λειτουργεί ήδη εκτός του συστήματος SWIFT.

Επιπλέον, μετά τις κυρώσεις SWIFT κατά του ρωσικού τραπεζικού συστήματος, ο τραπεζικός τομέας της Μόσχας άρχισε να συνεργάζεται πιο ελεύθερα με την Mir Business Bank. Σε γενικές γραμμές, φαίνεται ότι η απόφαση της Τεχεράνης και της Μόσχας να αφαιρέσουν σταδιακά το δολάριο ΗΠΑ από τις τραπεζικές και εμπορικές συναλλαγές και να το αντικαταστήσουν με το ρούβλι και το ριάλ είναι άλλο ένα σημάδι της αυξανόμενης φιλίας μεταξύ των δύο χωρών εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Παρ' όλα αυτά, αν και η συνεργασία αυτή θα ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας σε διμερές επίπεδο ή στο πλαίσιο της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, δεν μπορεί να απαντήσει σε όλες τις οικονομικές, τραπεζικές και εμπορικές προκλήσεις που απορρέουν από τα ολοκληρωμένα καθεστώτα κυρώσεων της Δύσης που έχουν επιβληθεί και στις δύο χώρες.

Τελευταία τροποποίηση στις 16/12/2022 - 13:23