Nord Stream 1: Ισχυρισμοί για εντοπισμό «ανθρωπογενών κρατήρων» στα σημεία των ζημιών

Nord Stream 1: Ισχυρισμοί για εντοπισμό «ανθρωπογενών κρατήρων» στα σημεία των ζημιών
Unsplash
Τετάρτη, 02/11/2022 - 17:34

«Ανθρωπογενείς κρατήρες» ισχυρίζεται ότι εντόπισε στα σημεία των ζημιών ο φορέας εκμετάλλευσης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, με έδρα την Ελβετία.

"Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της επιθεώρησης του χώρου της ζημιάς, ανθρωπογενείς κρατήρες με βάθος 3 έως 5 μέτρων βρέθηκαν στον βυθό της θάλασσας σε απόσταση περίπου 248 μέτρων ο ένας από τον άλλο", ανέφερε.

Οι Nord Stream 1 και Nord Stream 2, που τοποθετήθηκαν στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας, με ροή από τη Ρωσία στη Γερμανία, υπέστησαν ζημιές τον Σεπτέμβριο και η υποδομή ήταν ένα κομβικό σημείο στην ευρύτερη διαμάχη μεταξύ Δύσης και Μόσχας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε το Σάββατο ότι το προσωπικό του βρετανικού ναυτικού ανατίναξε τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, έναν ισχυρισμό που το Λονδίνο χαρακτήρισε ψευδή.

Η Σουηδία και η Δανία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τέσσερις διαρροές στο Nord Stream 1 και 2 προκλήθηκαν από εκρήξεις, αλλά δεν έχουν πει ποιος μπορεί να ευθύνεται. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε τη ζημιά πράξη δολιοφθοράς.

"Το τμήμα του σωλήνα μεταξύ των κρατήρων έχει καταστραφεί, η ακτίνα της διασποράς των θραυσμάτων του σωλήνα είναι τουλάχιστον 250 μέτρα. Οι ειδικοί συνεχίζουν να αναλύουν τα δεδομένα της έρευνας", πρόσθεσε η Nord Stream AG.