Οι πρώτες φωτογραφίες του κατεστραμμένου αγωγού Nord Stream

Οι πρώτες φωτογραφίες του κατεστραμμένου αγωγού Nord Stream
Τρίτη, 18/10/2022 - 13:22

Ένα τμήμα μήκους τουλάχιστον 50 μέτρων λείπει από τον αγωγό Nord Stream 1.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν, από τη σουηδική εφημερίδα Expressen, οι πρώτες αποκλειστικές υποβρύχιες φωτογραφίες του Nord Stream 1 στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας (80 μέτρα κάτω από την επιφάνεια) στο σημείο όπου η έκρηξη έσπασε τον σωλήνα, με αποτέλεσμα την διαρροή του αγωγού.

Η Αστυνομία της Κοπεγχάγης, με σημερινή ανακοίνωσή της, τονίζει: «μια προκαταρκτική έρευνα για τις ζημιές στους δύο αγωγούς αερίου Nord Stream στο δανικό τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας έδειξε πως οι διαρροές προκλήθηκαν από «ισχυρές εκρήξεις».

Περαιτέρω έρευνες για τα ρήγματα που διαπιστώθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας θα γίνουν από κοινού από την Αστυνομία της Κοπεγχάγης και την Υπηρεσία Ασφαλείας και Πληροφοριών της Δανίας, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Εξακολουθεί να είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε σχετικά με το πλαίσιο εντός του οποίου θα εξελιχθεί η διεθνής συνεργασία, για παράδειγμα με τη Σουηδία και τη Γερμανία, καθώς εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες», ανέφερε η Αστυνομία της Κοπεγχάγης.

Στο μεταξύ, οι Γερμανοί ερευνητές δεν έχουν καταφέρει να ταυτοποιήσουν όσους εμπλέκονται στο ατύχημα του αγωγού φυσικού αερίου, παρά το ότι οι υποψίες για τη δολιοφθορά «δείχνουν» τη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει τις προσπάθειές της να προστατεύσει κρίσιμες υποδομές από πράξεις σαμποτάζ, ενώ το Bloomberg αναφέρει ότι η Κομισιόν θα προτείνει αυτή την εβδομάδα στις χώρες-μέλη να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και να πραγματοποιήσουν stress tests σε βασικές υποδομές, ξεκινώντας από εκείνες του ενεργειακού κλάδου και στη συνέχεια συνεχίζοντας με τους τομείς υψηλού ρίσκου, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές και το διάστημα.

64060_1.jpg

64060_2.jpg

Τελευταία τροποποίηση στις 18/10/2022 - 13:33