Σε λειτουργία 3 πυρηνικοί σταθμοί μέχρι τις 15 Απριλίου στη Γερμανία

Σε λειτουργία 3 πυρηνικοί σταθμοί μέχρι τις 15 Απριλίου στη Γερμανία
Τρίτη, 18/10/2022 - 09:28

Με απόφαση του Όλαφ Σόλτς οι τρεις πυρηνικοί σταθμοί της Γερμανίας θα παραμείνουν σε λειτουργία έως τα μέσα Απριλίου.

Τέλος στην ενδοκυβερνητική διαμάχη για το θέμα των πυρηνικών σταθμών έβαλε ο Όλαφ Σόλτς, ο οποίος αποφάσισε να παραμείνουν σε λειτουργία έως και τα μέσα Απριλίου του 2023. Ο Γερμανός Καγκελάριος προσπάθησε επανειλημμένα να καταλήξει σε συμφωνία με τους δύο εταίρους του και η άσκηση του απόλυτου δικαιώματός του ερμηνεύτηκε ως αποτυχία για εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης

Σε επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς, ο καγκελάριος τονίζει οτι θα πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα το νομικό πλαίσιο προκειμένου οι πυρηνικοί σταθμοί Isar 2, Νεκαρβεστχάιμ 2 και Έμσλαντ να παραμείνουν σε λειτουργία και μετά τις 31 Δεκεμβρίου και το αργότερο έως τις 15 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις εναπομείναντες πυρηνικοί σταθμοί της Γερμανίας επρόκειτο να τεθούν οριστικά εκτός λειτουργίας στο τέλος του τρέχοντος έτους, όμως τις τελευταίες εβδομάδες η τύχη τους έγινε αιτία τριβής μεταξύ των Φιλελευθέρων (FDP), οι οποίοι ζητούσαν να παραμείνουν οι σταθμοί σε λειτουργίας έως το 2024 και των Πρασίνων, οι οποίοι, έπειτα από μεγάλη πίεση, δέχτηκαν την παραμονή των δύο σταθμών σε εφεδρεία έως τον Απρίλιο και την αξιοποίησή τους μόνον εφόσον παραστεί πραγματική ανάγκη.

Ο αρχηγός του FDP και υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση Σολτς, στο Twitter, γράφοντας: «Είναι προς το ζωτικό συμφέρον της χώρας να διατηρήσουμε όλες τις δυνατότητες παραγωγής ενέργειας αυτόν τον χειμώνα. Ο καγκελάριος το έχει πλέον καταστήσει σαφές» και υποσχέθηκε βιώσιμες λύσεις για τον χειμώνα 2023-24.

Από την πλευρά των Πρασίνων, η υπουργός Περιβάλλοντος Στέφι Λέμκε έγραψε: «Τώρα υπάρχει σαφήνεια. Η σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας παραμένει. Η Γερμανία θα καταργήσει οριστικά την πυρηνική ενέργεια στις 15 Απριλίου 2023».