Διακοπές ρεύματος έως και τρεις ώρες την ημέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διακοπές ρεύματος έως και τρεις ώρες την ημέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Σάββατο, 15/10/2022 - 08:22

Διακοπές ρεύματος για 3 ώρες την ημέρα βλέπει ο ενεργειακός κολοσσός National Grid.

Την πιθανότητα περιοδικών διακοπών ρεύματος καθημερινά στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπογράμμισε ο ενεργειακός κολοσσός National Grid, επισημαίνοντας πως αυτό θα γίνει εφ’ όσων αποδειχθεί πως τα αποθέματα φυσικού αερίου θα είναι περιορισμένα.

Σύμφωνα με την εταιρεία οι εάν η ενεργειακή κρίση συνεχιστεί και, ακόμα περισσότερο, κλιμακωθεί όπως πολλοί αναλυτές προβλέπουν, τα βρετανικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν θα αποφύγουν τις διακοπές, σε ώρες αιχμής μάλιστα.

Όπως φαίνεται η ενεργειακές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη καταρτίσει σχέδιο για μια τετοια περίπτωση. Συγκεκριμένα οι πελάτες θα προειδοποιούνταν εκ των προτέρων, ίσως μια ημέρα νωρίτερα και οι διακοπές θα πραγματοποιούνται πιθανώς το πρωί ή πιο πιθανό μεταξύ 4 μ.μ. και 7 μ.μ.

Θα εναλλάσσονταν έτσι ώστε να μην επηρεάζονται όλες οι περιοχές της χώρας ταυτόχρονα.

Όπως μεταδίδουν βρετανικά Μέσα η πρωθυπουργός Λις Τρας ερωτηθείσα σχετικά για το εάν μπορούσε να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος, είπε, «αυτό για το οποίο είμαστε ξεκάθαροι είναι ότι έχουμε καλή παροχή ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από πολλές άλλες χώρες, αλλά φυσικά υπάρχουν πάντα περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε και γι' αυτό είμαι εδώ και συνεργάζομαι με τους εταίρους μας για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό στο μέλλον».

Πληροφορίες στα βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ορισμένοι στην κυβέρνηση θέλουν να διοργανώσουν μια εκστρατεία αυτόν τον χειμώνα ενθαρρύνοντας τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο παράγουν περισσότερο από το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει επίσης ηλεκτρική ενέργεια από την ηπειρωτική Ευρώπη.

Αν και η Βρετανία εξαρτάται πολύ λιγότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο σε σχέση με την ηπειρωτική Ευρώπη, θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις από τυχόν ελλείψεις σε προμήθειες που προέρχονται από την Ευρώπη, ανέφερε η National Grid.

Σε έκθεσή της, έθεσε τρία πιθανά σενάρια για το τι μπορεί να συμβεί αυτόν τον χειμώνα.
Η κεντρική της άποψη παραμένει ότι θα υπάρχει αρκετή ενέργεια για να παρέχει στη Βρετανία παρόμοια επίπεδα ηλεκτρικής ενέργειας με τους προηγούμενους χειμώνες.

Αλλά έχει διαμορφώσει ορισμένα ανησυχητικά σενάρια που θα μπορούσαν να προκύψουν.

Ένα από αυτά είναι πως η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη θα είχε ως αποτέλεσμα η Βρετανία να μην μπορεί να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από τη Γαλλία, το Βέλγιο ή την Ολλανδία, αν και η ενέργεια θα εξακολουθούσε να ρέει από τη Νορβηγία.

Χωρίς να λάβει μέτρα, η National Grid προειδοποίησε ότι αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις.

Ωστόσο, είπε ότι είχε συνάψει συμφωνίες με τρεις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας - EDF, Drax και Uniper - για να διατηρήσει σε ετοιμότητα πρόσθετες γεννήτριες ενέργειας με καύση άνθρακα σε περίπτωση που χρειαστούν.