Ρωσία: Ετοιμάζει δική της έρευνα για τις διαρροές στον Nord Stream

Ρωσία: Ετοιμάζει δική της έρευνα για τις διαρροές στον Nord Stream
Unsplash
Παρασκευή, 07/10/2022 - 18:28

Το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει δική της έρευνα σχετικά με τις διαρροές στον Nord Stream εξετάζει η Ρωσία.

Και αυτό διότι η Δανία δεν επιθυμεί να εμπλακεί η Μόσχα στη δική της έρευνα, όπως ανέφερε η ρωσική πρεσβεία στη Κοπεγχάγη στην ιστοσελίδα της την Παρασκευή.

Ανέφερε ακόμη πως η άρνηση της Δανίας να επιτρέψει στη Ρωσία να συμμετάσχει στην έρευνα "υπονομεύει την αξιοπιστία των όποιων μελλοντικών συμπερασμάτων".

Προς το παρόν στο ενδεχόμενο σαμποτάζ με τη συμμετοχή κρατικών παραγόντων έχει καταλήξει η Γερμανική αστυνομία, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel που επικαλείται επιστολή της Αστυνομίας προς τους εκπροσώπους της βιομηχανίας.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, η Αστυνομία, δεν έχει ακόμη στη διάθεσή της στοιχεία σχετικά με τον αυτουργό του σαμποτάζ, αλλά δεδομένης της μεγάλης πολυπλοκότητας της εκτέλεσης της ενέργειας και τις αντίστοιχης προετοιμασίας της, η δράση κρατικού παράγοντα φαίνεται πιθανή.

Τις «υποψίες για σαμποτάζ» ενισχύουν οι έρευνες και των σουηδικών αρχών,.

«Είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε ότι εκδηλώθηκαν εκρήξεις κοντά στους Nord Stream 1 και 2 εντός της σουηδικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στους αγωγούς φυσικού αερίου», δήλωσε ο ειδικός εισαγγελέας που είναι επιφορτισμένος με τη σουηδική έρευνα.