Μόσχα: Επιστρέφει στη Δύση τα υπονοούμενα για δολιοφθορά στον Nord Stream

Μόσχα: Επιστρέφει στη Δύση τα υπονοούμενα για δολιοφθορά στον Nord Stream
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Παρασκευή, 30/09/2022 - 07:23

Τις προηγούμενες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας ακόμα και ρεπορτάζ όπου αναφέρονταν σε προειδοποιήσεις των ΗΠΑ προς τη Γερμανία για επικείμενες επιθέσεις σε αγωγούς.

Το «γάντι» σήκωσε εχθές η ρωσική πλευρά απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις νύξεις που κυριαρχούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στις δυτικές χώρες περί πιθανής ανάμιξης της Μόσχας στις καταστροφές που έχουν προκληθεί ξαφνικά κυρίως στον αγωγό Nord Stream 2. Τις προηγούμενες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας ακόμα και ρεπορτάζ όπου αναφέρονταν σε προειδοποιήσεις των ΗΠΑ προς τη Γερμανία για επικείμενες επιθέσεις σε αγωγούς. Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel και αποτελεί την κορωνίδα της δυτικής πεποίθησης για το τι έχει συμβεί πραγματικά στην ΑΟΖ της Δανίας και της Σουηδίας.

Εχθές η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα άφησε τα δικά της υπονοούμενα κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Μαρία Ζαχάροβα υπενθύμισε με νόημα πως τον Ιούλιο στη συγκεκριμένη περιοχή της Βόρειας Θάλασσας το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε ασκήσεις, όπου χρησιμοποίησε εξοπλισμό βαθέων υδάτων στο σημείο των διαρροών.

«Τον Ιούλιο έγιναν ασκήσεις του ΝΑΤΟ με τη χρήση εξοπλισμού βαθέων υδάτων στην περιοχή του νησιού Μπόρνχολμ», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Πρόσθεσε, δε, ότι η θαλάσσια περιοχή είναι γεμάτη με νατοϊκές υποδομές.

Επιπλέον εχθές ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ παραδέχτηκε την Πέμπτη ότι οι εκρήξεις στο Nord Stream θα μπορούσαν να ήταν τρομοκρατική επίθεση.

Όπως είπε – κι αυτός με τη σειρά του – στους δημοσιογράφους την Πέμπτη, «είναι αδύνατο να απαντηθεί το ερώτημα για τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στη διερεύνηση της έκτακτης ανάγκης, καθώς δεν έχουμε ουσιαστικές επαφές και συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας».

«Ταυτόχρονα, η άνευ προηγουμένου φύση αυτού του γεγονότος -φαίνεται ότι πρόκειται για κάποιο είδος τρομοκρατικής επίθεσης, πιθανώς σε κρατικό επίπεδο- απαιτεί φυσικά πολύ ενεργή, έντονη συνεργασία. Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που απαιτεί επείγουσα έρευνα », τόνισε ο Πεσκόφ.

Όταν ρωτήθηκε εάν η Μόσχα θα επιδιώξει διεθνή έρευνα, είπε ότι «όλα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση».

«Φυσικά, θα απαιτηθεί συνεργασία πολλών χωρών εδώ. Στην κατάσταση οξείας έλλειψης επικοινωνίας και απροθυμίας πολλών χωρών να έχουν επαφή μαζί μας σε τόσο ευαίσθητους τομείς, προκύπτουν πολλά ερωτήματα», εξήγησε ο Πεσκόφ.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες η εταιρεία Nord Stream AG ανέφερε ότι τρία νήματα των υπεράκτιων αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 υπέστησαν άνευ προηγουμένου ζημιά τη Δευτέρα. Σουηδοί σεισμολόγοι ανέφεραν αργότερα ότι δύο εκρήξεις καταγράφηκαν κατά μήκος των αγωγών Nord Stream τη Δευτέρα.

Αντίδραση από το ΝΑΤΟ

Εχθές η βορειοατλαντική συμμαχία με δήλωσή της σημείωσε ότι η ζημιά που έχει προκληθεί στους δύο αγωγούς προκαλεί «βαθιά ανησυχία». Σε ότι αφορά στις πληροφορίες που διαθέτει ο Οργανισμός «δείχνουν ότι αυτό είναι αποτέλεσμα εσκεμμένων, απερίσκεπτων και ανεύθυνων πράξεων δολιοφθοράς». Στη δήλωση αναφέρθηκαν οι κίνδυνοι που έχουν προκύψει για τη ναυτιλία, αλλά τονίστηκε ξεχωριστά και η περιβαλλοντική ζημιά που έχει προκληθεί. Αυτές οι διαρροές προκαλούν κινδύνους στη ναυτιλία και σημαντική περιβαλλοντική ζημιά.

«Ως σύμμαχοι έχουμε δεσμευθεί να προετοιμασθούμε για την αποτροπή και την άμυνα κατά της εξαναγκαστικής χρησιμοποίησης της ενέργειας και άλλων υβριδικών τακτικών από κράτη ή μη κρατικούς παράγοντες. Οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση κατά κρίσιμων υποδομών των συμμάχων θα συναντήσει ενωμένη και αποφασιστική απάντηση», κατέληξε η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ..