Η ΕΕ είναι πρόθυμη να πληρώσει για το ρωσικό ντίζελ

Η ΕΕ είναι πρόθυμη να πληρώσει για το ρωσικό ντίζελ
Τετάρτη, 21/09/2022 - 06:41

Η έκπτωση στο ρωσικό ντίζελ ήταν στα 30 δολάρια ανά τόνο τον Μάιο - αλλά τώρα είναι μόλις 6 δολάρια ανά τόνο στη ΒΔ Ευρώπη και 10 δολάρια ανά τόνο στη Μεσόγειο.

Η ΕΕ μπορεί να έχει σχέδιο για την απαγόρευση όλων των αγορών ρωσικού ντίζελ τον Φεβρουάριο, αλλά στο μεταξύ, οι Ευρωπαίοι αγοραστές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για το ρωσικό ντίζελ τώρα απ' ό,τι τον Μάιο, δήλωσαν πηγές της βιομηχανίας στο Reuters.

Η απαγόρευση των ρωσικών θαλάσσιων εισαγωγών ντίζελ, που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής για την αποκοπή της ροής εσόδων της Ρωσίας, ακολουθεί την απαγόρευση της ΕΕ για το αργό πετρέλαιο που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο. Δύο μήνες αργότερα, η απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών ντίζελ -και όλων των διυλισμένων προϊόντων της- θα τεθεί σε ισχύ.

Η έκπτωση στο ρωσικό ντίζελ ήταν στα 30 δολάρια ανά τόνο τον Μάιο, σύμφωνα με το Reuters - αλλά τώρα είναι μόλις 6 δολάρια ανά τόνο στη βορειοδυτική Ευρώπη και 10 δολάρια ανά τόνο στη Μεσόγειο, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε αποστολή να αυξήσει τα αποθέματά της σε επίπεδο που θα τη μεταφέρει με ασφάλεια κατά τους χειμερινούς μήνες. Και προς το παρόν, η έκπτωση της Ρωσίας -αν και μικρότερη από ό,τι ήταν τον Μάιο- εξακολουθεί να φαίνεται ελκυστική.

«Όσοι μπορούν, θα αγοράσουν ρωσικό και θα αποθηκεύσουν. Η μεταστροφή από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο έχει αυξήσει τη ζήτηση και μεταβαίνουμε σε χειμερινό ντίζελ. Αυτός είναι ένας από τους παράγοντες για τους οποίους το ρωσικό υλικό δεν είναι τόσο φθηνό όσο ήταν», δήλωσε ένας Ευρωπαίος έμπορος στο Reuters.

Αλλά δεν αγοράζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ρωσικό ντίζελ. Στην πραγματικότητα, στο σύνολό της, η Ευρώπη αύξησε τις αγορές ντίζελ από μη Ρώσους προμηθευτές τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa.

Η Ευρώπη είναι σε καλό δρόμο για να εισάγει 1,65 εκατομμύρια βαρέλια ντίζελ τον Σεπτέμβριο, μια αύξηση 190.000 βαρελιών ημερησίως σε σχέση με τα επίπεδα του Αυγούστου. Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές ρωσικού ντίζελ από την Ευρώπη ανέρχονται στο 44% των συνολικών εισαγωγών ντίζελ της Ευρώπης μέχρι στιγμής αυτό το μήνα, από 51% τον Αύγουστο και 60% τον Ιούλιο. Η πρόσληψή της από ντίζελ της Μέσης Ανατολής αυξήθηκε στο 30%, από 23% τον προηγούμενο μήνα.