Γερμανία: Προς τρίτη εθνικοποίηση ενεργειακής εταιρείας

Γερμανία: Προς τρίτη εθνικοποίηση ενεργειακής εταιρείας
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Τετάρτη, 21/09/2022 - 06:48

Το πρόγραμμα εθνικοποιήσεων ενεργειακών εταιρειών είχε ξεκινήσει ήδη από τον Απρίλιο.

Προς τρίτη εθνικοποίηση ενεργειακής εταιρείας, αυτή τη φορά της Uniper, φαίνεται ότι κατευθύνεται η γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να ανταπεξέλθει στον χειμώνα που έρχεται και να αυξήσει την ενεργειακή θωράκιση των γερμανικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα εθνικοποιήσεων ενεργειακών εταιρειών είχε ξεκινήσει ήδη από τον Απρίλιο όταν η γερμανική κυβέρνηση απέκτησε τη θυγατρική της Gazprom. Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της θυγατρικής της Rosneft στη Γερμανία. Η μεν πρώτη εθνικοποίηση σχετιζόταν με το φυσικό αέριο, η δεύτερη με διύλιση πετρελαίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Reuters και του Bloomberg η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξετάζει την απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών της φιλανδικής Fortum η οποία κατέχει το 78% της Uniper. Το Bloomberg, δε, αναφέρει πως η κυβέρνηση στη Γερμανία εξετάζει την εθνικοποίηση «τουλάχιστον δύο άλλων εταιρειών».

Πάντως στη Φιλανδία δεν έχουν δει θετικά την εθνικοποίηση της Uniper από τη Γερμανία, καθώς ο μεγαλομέτοχος Fortum είναι δημόσια εταιρεία κατά 51%. Ο Φιλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων δήλωσε στη Βουλή ότι η Φιλανδία δεν θα επιτρέψει μια τέτοια επιθετική ενέργεια και πως αν η Γερμανία προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να πληρώσει την αντίστοιχη αποζημίωση. Η φιλανδική αντιπολίτευση, επίσης, έχει διαφωνήσει έντονα, καθώς υποστηρίζουν πως στην πραγματικότητα εάν συμβεί κάτι τέτοιο οι Γερμανοί μετακυλίουν ένα πολύ μεγάλο κόστος ενέργειας που έχει πέσει στις πλάτες τους, στους Φιλανδούς.

Την εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει η διακοπή φυσικού αερίου από την Ρωσία, η οποία έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο χρηματοδοτικό κενό στην Uniper, ύψους 100 εκ ευρώ ημερησίως, όπως έχει διαβεβαιώσει ο διευθύνων σύμβουλός της. Επίσης η αύξηση των τιμών φυσικού αερίου έχει επιδεινώσει την κατάσταση με αποτέλεσμα ο καγκελάριος Σολτς να εξετάζει το ενδεχόμενο της κρατικής υποστήριξης.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει κληθεί να αντιμετωπίσει το «σπάσιμο» των ενεργειακών σχέσεων με την Ρωσία, οι οποίες είχαν διάρκεια δεκαετιών. Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση και μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί 15 δις ευρώ σε πιστωτικές γραμμές. Πέρα από τις εθνικοποιήσεις, η γερμανική κυβέρνηση θα στραφεί προς το LNG κατασκευάζοντας πλωτές μονάδες. Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg έχουν ήδη προυπολογιστεί 2,5 δις για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η πρώτη πλωτή μονάδα αποθήκευσης LNG θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Wilhelmshaven. Η έναρξη της λειτουργίας της έχει προσδιοριστεί για το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ αρκετές ακόμα θα λειτουργήσουν εντός του 2023.